Ο ERIC HOBSBAWM ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗΣ. ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ.
Ο Eric Hobsbawm γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917 και είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους εν ζωή διανοητές της ανθρωπότητας. Ήταν ο γιος ενός Άγγλου και μιας Αυστριακής, οι οποίοι αργότερα μετανάστευσαν στο Βερολίνο, όπου έμεινε μέχρι το 1930 σαν μαθητής και ασπάστηκε την Μαρξιστική ιδεολογία.
Λίγο πριν την εγκαθίδρυση του Χίτλερ στην εξουσία η οικογένεια έφυγε για την Αγγλία, όπου και αργότερα σπούδασε ο Hobsbawm στο Κέιμπριτζ, καθώς επίσης στο Παρίσι, στην Καλιφόρνια, στο Στάνφορντ και στο MIT της Βοστόνης. Τελικά, κατέληξε σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Έχει γράψει πάρα πολλά έργα. Ιστορικού, ομιλητικού, κοινωνικού χαρακτήρα και τελευταία έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη, όπου ο ίδιος αναφέρει ότι «Η πολιτική είναι αιχμάλωτη της παλαιομοδίτικης σκέψης». Γεγονός που αυτός βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Με την πολιτική που εξασκούν, συνοψίζει ο ίδιος, ο κόσμος ρισκάρει μια μεγάλη έκρηξη με έντονες ανησυχίες, πιθανόν και αίμα. Δεν έχει καμία λύση να προτείνει, παρά μόνο επιστροφή στην αξιοκρατία, μεγαλύτερο σκεπτικισμό και λιγότερη επιθετικότητα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.