ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ, ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Κ.Λ.Π.) ΟΠΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.Στον οργανισμό υπάρχει ένα σύστημα αυτορύθμισης της θερμοκρασίας που εδράζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μάλιστα στην περιοχή του υποθαλάμου. Μετά από κάθε χτύπημα επέρχεται μια «ευαισθητοποίηση» του συστήματος αυτού προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι με μικρές αλλαγές της θερμοκρασίες προς το ένα ή το άλλο μέρος (κρύο-ζέστη) πολλαπλασιαστικά αλλάζει και η θερμοκρασία του σώματος σε υπό ή υπερθερμία ανάλογα με ποια κατεύθυνση πάει η άνοδος ή η πτώση της θερμοκρασίας.
Αυτή η αδυναμία τακτοποίησης της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού λόγω της βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει σαν αποτέλεσμα εάν δεν γίνει η σωστή πρόληψη πάρα πολλές διαταραχές.
Σε περίπτωση υποθερμίας έχουμε διαταραχές της συνείδησης, πάγωμα του δέρματος, αδυναμία αντίδρασης και βύθιση σε κώμα.
Σε περίπτωση υπερθερμίας τότε έχουμε ερυθρότητα του δέρματος, αδυναμία κίνησης, ιλίγγους, διαταραχές της όρασης, πονοκεφάλους, ναυτία και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει εφόσον υπάρχει ιστορικό (τραύμα) πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη και να υπάρχουνε τα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπλοκές.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.