ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ : ΚΡΟΤΑΦΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΤΙΔΑ

Η ΚΡΟΤΑΦΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΤΙΔΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ
Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διόγκωση της κροταφικής αρτηρίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την ψηλάφηση δεν σφύζει όπως συνήθως γίνεται με τις αρτηρίες.
Η κροταφική αρτηρίτιδα προκαλεί τοπικούς πόνους, γενικευμένη αδυναμία, μυΐκούς πόνους, πόνους κατά την μάσηση και αδυναμία ομιλίας. Η αιτία της αρρώστιας αυτής είναι μια φλεγμονή του τοιχώματος των αρτηριών της περιοχής αυτής, πιθανόν ρευματοειδούς αιτιολογίας. Κάποια παθολογικά γιγαντοκύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα μπαίνουν στο τοίχωμα των εγκεφαλικών αγγείων της περιοχής δημιουργώντας στένωση του αυλού τους και εμποδίζοντας την ροή του αίματος σε αυτά με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχαιμίας και πόνου. Αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν και σε τύφλωση.
Η πάθηση αυτή απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία αλλιώς καταλήγει μοιραία. Πολλές φορές η κλινική κατάσταση επιπλέκεται με άλλες λοιμώξεις όπως π.χ. του έρπη ζωστήρα και χειροτερεύει επικίνδυνα. Τότε η ταχύτητα θεραπευτικής επέμβασης πρέπει να είναι ακόμη πιο γρήγορη και το εύρος της αγωγής πιο μεγάλο.
Γενικά στην περίπτωση της κροταφικής αρτηρίτιδας δεν επιτρέπεται η παραμικρή απώλεια διαγνωστικού και θεραπευτικού χρόνου. Οι μοιραίες εξελίξεις μπορεί να είναι άμεσες.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.