Η ΠΑΡΑΝΟΕΙΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Δεν είναι ότι κάποιος γεννιέται με μια ιδιαίτερη ευμεταβλητότητα, σε ότι αφορά αυτή την απόκλιση από την υγιή προσωπικότητα. Είναι το γεγονός ότι το όλο νέο περιβάλλον, στο σύγχρονο κόσμο με την παγκοσμιοποίηση που υπάρχει πλέον και την παγκόσμια γενικευμένη συμπεριφορά της καθημερινότητας, είναι ιδιαίτερα καταπιεστικό  προς την πλευρά αυτή.
Δηλαδή, μια πάρα πολύ μικρή, ελαφριά «αιχμή» στην προσωπικότητα με ιδέα παρανοϊκού χαρακτήρα, μπορεί με την πάροδο των ετών, τον κοινωνικό βίο, την καθημερινότητα, τις σπουδές, την εργασία και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις, να ογκωθεί και να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο και δυνατό, όταν το άτομο που διακατέχεται από παρανοϊκή διαταραχή της προσωπικότητας έχει και μια ηγετική θέση.
Ο λόγος που το κάνει ιδιαίτερα «δύσκολο», για αυτή τη θέση, είναι ότι αυτά τα άτομα διακατέχονται από έμμονα βιώματα και ιδέες, που πολλές φορές είναι και ιδέες καταδίωξης, προσβολών και έχουν μια τάση θυματοποίησης, η οποία βέβαια σε ένα μεγάλο εργασιακό κύκλο μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Εκείνο όμως το ιδιαίτερο, που έχουν, είναι ότι είναι τελείως ανίκανοι σαν ηγέτες να αναλογιστούν την ευθύνη τους στα διάφορα ζητήματα.
Έτσι λοιπόν, οι παρανοειδείς ιδέες παρουσιάζονται σαν ουσιαστική σκέψη ενός διαμορφωμένου ηγέτη, που δεν έχουν εύλογη βάση, αλλά δεν είναι κατά ανάγκη αλλόκοτες, όπως στη σχιζοφρένεια, και να μην έχουν και τον παραληρηματικό χαρακτήρα της σχιζοφρένειας. Εκείνο όμως που έχουν, είναι ιδιαίτερα επίμονες και εμμένουσες. Δηλαδή, ο ηγέτης με την παρανοειδή διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να καταφεύγει σε στερεότυπες αντιδράσεις, σκέψεις και ενέργειες, οι οποίες, παρόλη τη μη λογική διάθεση ,τον διακατέχουν μόνιμα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.