ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ


Ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση βρίσκεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα, την έκβαση των οποίων, ανάλογα με την κατασκευή του εγκεφάλου του, τη διακρίνει σε καλή και κακή. Ο εγκέφαλος είναι έτσι δομημένος που έχει τα κέντρα του συναισθήματος και τα κέντρα της λογικής (βλ. Εικόνα).
Αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους σε κάποιο στιγμιαίο χρονικό διάστημα και η επικοινωνία αυτή χαρακτηρίζει τις πράξεις του ανθρώπου. Όσο περισσότερο χρόνο παίρνει αυτή η επικοινωνία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ηθικό δίλημμα που προκύπτει για τον άνθρωπο και τόσο ισχυρότερη είναι η σύγκρουση που αισθάνεται μέσα του.
Τόσο λογική, όσο και συναίσθημα εόναι γενετικά και τοποθετημένα και προδιατεθειμένα. Σε μέγιστο βαθμό, όμως, η λειτουργία τους καθορίζεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αυτό που λέμε, δηλαδή, πολιτιστικές επιρροές. Μέχρι ένα βαθμό σε όλους τους ανθρώπους οι πολιτιστικές επιρροές μοιάζουν πολύ, μετά από ένα σημείο διαφοροποιούνται έντονα και δέχονται επιρροές σε καθημερινή βάση. Έτσι, αλλιώς αντιλαμβάνεται το κακό ο Αμερικάνος και αλλιώς ο Ρώσος.
Δεν παύει, όμως, να έχουμε ένα μοντέλο εγκεφαλικής δραστηριότητας μεταξύ συναισθήματος και λογικής διαφορετικού βαθμού ισορροπίας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το δίπολο αυτό λειτουργεί για κάθε άνθρωπο αυτόνομα που μέσα στο πολιτισμικό του πλαίσιο θεωρεί τις δικές του επιλογές αυτονόητα ηθικές και καλές, π.χ. τον πόλεμο με τον «κακό εχθρό». Ο «κακός εχθρός» πάλι έχει το δικό του μοντέλο με την αντίθετη άποψη ακριβώς για τον αντίπαλό του.
Η αντιπαλότητα, όμως, και η έννοια της κακίας από νευρολογικής άποψης δεν υπάρχουν. Πρόκειται για μια διαταραχή της βιοχημικής ισορροπίας σε συγκεκριμένους εγκεφαλικούς σχηματισμούς, όπως φαίνεται στην εικόνα. Συνεπώς, δε μπορούμε να αναφερόμαστε στην έννοια της κακίας σαν ηθικό κανόνα, όταν αυτή αποτελεί μια βιοχημική διαταραχή σε απόλυτη εξάρτηση με το χρόνο επικοινωνίας των εγκεφαλικών σχηματισμών. Αν διορθωθεί με τον οποιοδήποτε νευρολογικό τρόπο αυτή η δυσαρμονία, παύει και η έννοια της κακίας, και αυτόματα σταματούν και οι συγκρούσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.