ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΘΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Η ΤΙΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.
Αυτό εμφανίζει διαταραχές στην σχιζοφρένεια. Χαρακτηριστική είναι η κατατονική εμβροντησία (η Στούπορ). Πρόκειται για κατατονική μορφή, πλήρη αδυναμία αντίδρασης του ασθενούς που παρουσιάζει αρνητισμό, αφωνία, αυτόματη υποταγή σε όλες τις εντολές αλλά ταυτόχρονα έχει και έντονα σωματικά προβλήματα το κυριότερο των οποίων είναι η κηρώδης ευκαμψία δηλαδή είναι εκείνη η κίνηση που υποβάλλεται π.χ. να σηκώσει το χέρι και το κρατάει μονίμως σηκωμένο, το ψυχικό μαξιλάρι που δεν ακουμπάει το κεφάλι του καθόλου στο μαξιλάρι και αν προχωρήσουμε σε περισσότερες εξετάσεις πολύ ανεβασμένη η CPK.
Μένει ακίνητος ο ασθενής σαν άγαλμα, δεν αντιδρά σε επώδυνα ερεθίσματα, πολλές φορές και σε λεκτικές υποταγές, δεν πίνει, δεν τρώει και πολλές φορές έχει επίσχεση ούρων.
Αντίθετα ακριβώς από το Στούπορ είναι η κατατονική διέγερση. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση είναι αλλόκοτος συναισθηματικά αποκομμένος από το περιβάλλον, ευερέθιστος, επιθετικός, υπερφίαλος με συνεχής προκλήσεις προς τους υπόλοιπους και είναι κάτω από την έντονη επήρεια ψευδαισθήσεων και παραληρηματικών ιδεών.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.