Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΡΠΗ ΖΩΣΤΗΡΑ

Με τρομερή συχνότητα εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ο έρπης ζωστήρας. Πρόκειται για κόκκινες επώδυνες φουσκάλες με φαγούρα και πόνο, ταξιδεύουν πάνω στο δέρμα ακολουθώντας την πορεία κάποιου νεύρου. Είναι λιγότερο επικίνδυνο όταν εμφανίζεται στο σώμα και τρομερά επικίνδυνο όταν εμφανίζεται στα μέρη του προσώπου. Ο λόγος της επικινδυνότητας είναι ότι ενώ έχει μια περιφερειακή πορεία προς τα έξω μπορεί και κεντρομόλα να φθάσει προς τα μέσα. Το κακό με τον έρπη είναι ότι όταν φτάσει στον εγκέφαλο και δεν έχει έγκαιρη αντιμετώπιση η παθογόνος δραστικότητά του, είναι τρομερή. Στην ουσία «τρώει» τον εγκεφαλικό ιστό. Και επειδή σε κάθε ερπητική λοίμωξη έχουμε και μια μικρή ερπητική εγκεφαλίτιδα η προσοχή μας πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη όταν αντιμετωπίζουμε την εμφάνισή της. Υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος της γρήγορης εξέλιξης με ανεπανόρθωτες βλάβες.
Αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα γιατί μέχρι τώρα και στον ιατρικό κόσμο εθεωρείτο ότι για μερικούς τύπους του έρπη υπάρχει επικινδυνότητα και όχι για όλους. Μάλιστα, για λόγους κλινικής ευκολίας χώριζαν οι παλιοί γιατροί τους τύπους του έρπη που εμφανίζονταν πάνω και κάτω από τον αφαλό. Αυτά τελευταία έχουν ανατραπεί, ο έρπης είναι απλά επικίνδυνος και ευδοκιμεί σε έντονα στρεσογόνες κοινωνίες. Και επειδή είμαστε μια κοινωνία του στρες, ακόμη και για τα παιδιά, και το στρες μειώνει κατά πολύ την άμυνα του οργανισμού, έχουμε μια «άνθηση» του έρπη στα όρια, πλέον, της επιδημίας. Συνεπώς, η εμφάνιση κάθε τύπου έρπη πρέπει να γίνεται γνωστή στον ειδικό και με επιμέλεια να αντιμετωπίζεται μέχρι πλήρους εξαφάνισής της.

5 Comments:

  1. www.katagelies.gr/katagelies/ σχολίασε...
    Καλησπέρα, ποίες είναι η αιτίες εμφάνισης της νόσου?
    Dr D. Kountouris σχολίασε...
    Η κύρια αιτία εμφάνισης του έρπη ζωστήρα είναι μια λοιμώδης διαδικασία σε αδύναμο σύστημα αμύνης του οργανισμού (ανοσοποιητικό). Καταλυτικό ρόλο στην εμφάνισή του επί αυτής της διαδικασίας παίζει και το έντονο στρες.
    Unknown σχολίασε...
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει πιθανότητα μετά την εμφάνιση και αντιμετώπιση του έρπητα στο δέρμα να προσκολληθεί σε ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, και πώς μπορεί να ανιχνευθεί;
    ikaruX σχολίασε...
    Συγχαρητήρια για το blog σας! θα ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ το εξής: η 48χρονη αδελφή μου, η οποία έχει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πέρασε πριν από λίγες ημέρες έρπητα ζωστήρα και της έχει μείνει πόνος στα νεύρα αλλά και υπάρχει ελάχιστη παράλυση στο στόμα. Ο γιατρός της τής έιπε να κάνει λίγη υπομονή, αλλά εγώ αναρωτιέμαι αν μπορεί να βοθηθεί η κατάσταση με τη χορήγηση βιταμινών του συπλέγματος Β, και μάλιστα τύπου για χορτοφάγους και (όσον το δυνατόν) φυσικότερης προέλευσης.
    Unknown σχολίασε...
    καλησπερα εχω ενα κοριτσακι 4 χρονων.εδω κ ενα χρονο 5 φορες μου εκδηλωνει αναμεσα στα χειλη κ την μυτη μια κοκκινη τελεια.στην πορεια αυτο εξελισσεται σαςν ερπης αλλα δεν ειναι ερπης μου ειπαν.καναμε καλλιεργεια για σταφυλοκοκκο αλλα βγηκε αρνητικο.οταν βαζεις αλοιφη κ την απλωνεις επιμολυνεται κ απλωνεται.κανει τον κυκλο του ερπη,δηλαδη φουσκαλιτσες,μαραινεται κ περναει μετα απο δεκα με δεκαπεντε μερες.εγω το αντιμετωπιζω με χαμομηλι κ fusicort lipide κ δειχνει βελτιωση.τις 3 τελευταιες φορες παρατηρησα οτι το βγαζει μετα απο ληψη αντιβιοτικων αλλα ολα διαφορετικα.....εγω σαν μανα τι πρεπει να σκεφτω?υπαρχει περιπτωση να ναι ερπης ζωστηρας κ αν ναι που ν;α αποτανθω?ευχαριστω παααααρα πολυ για τον χρονο σας!

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.