ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ – ΒΙΟΡΥΘΜΟΙ

ΟΙ ΒΙΟΡΥΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.
Ως γνωστό η κορτιζόλη αυξάνεται στο αίμα περίπου στις 6 το πρωί έτσι ώστε να καθιστά την φλεγμονώδη αντίδραση των αλλεργιών ασθενέστερα εκείνη την ώρα.
Αντίθετα πέφτει το απόγευμα και ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος εκείνη την στιγμή.
Έτσι λοιπόν είναι αυτονόητο ότι τα αντιφλεγμονώδη και ιδίως τα όσα έχουν καταπραϋντική δράση πρέπει να χορηγούνται στις περιπτώσεις αυτές το βράδυ. Η υψηλή συγκέντρωση γλυκοστεροειδών έχει ανοσοκατασταλτική δράση και για αυτό προξενεί διάφορες διαταραχές στο σώμα με βάση το ότι η κορτιζόλη είναι αναγκαία για την σύνθεση της γλυκόζης από λίπη και πρωτεΐνες.
Όταν αυτό δεν συμβαίνει κανονικά έχουμε την έγχυση της ισταμίνης η οποία φέρνει οίδημα, αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και αλλεργικές αντιδράσεις με κνησμό και πίεση.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να δείξουμε ότι ανάλογα με τον τύπο της αρρώστιας πρέπει να χορηγείται το ανάλογο φάρμακο στην κατάλληλη ώρα.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το είδος του φαρμάκου π.χ. τα καταπραϋντικά πρέπει να χορηγούνται βράδυ ενώ αυτά που έχουν διεγερτική αντίδραση όπως τα αποχρεμπτικά να λαμβάνονται το πρωί. Βλέπουμε ότι με την μελέτη των βιορυθμών του εγκεφάλου και των φαρμάκων ανοίγεται ένας νέος κλάδος πια της χρονοβιοθεραπείας που έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τα νευρολογικά νοσήματα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.