Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΑΓΧΟΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
Πρόκειται για αυτόν που λέμε νευροενδοκρινολογικό άξονα του στρες ή κλίμακα της ζωής και είναι μεγάλης σημασίας σε ότι αφορά την ομοιόσταση του οργανισμού με τις ανάγκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και των εσωτερικών διαδικασιών που πρέπει να τις φέρει σε μια ισορροπία.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο το μεν σώμα έρχεται σε μια ισορροπία και ταυτόχρονα επίσης εξισορροπείται με το περιβάλλον.
Παράμετροι όπως θερμοκρασία, αλλαγές κλίματος, τόσο σε όρθια ή καθιστή ή πλαγιαστή κατάσταση η οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές του κορμιού μέσα στο περιβάλλον ρεγουλάρονται και ρυθμίζονται από αυτό το σύστημα.
Επίσης από το ίδιο σύστημα ρυθμίζεται η αναπνοή, ο ρυθμός της καρδιάς και της κυκλοφορίας, ο διαχωρισμός της ενέργειας στα διάφορα όργανα, το περιεχόμενο των ορμονών και το ανοσοποιητικό σύστημα (αμυντικό σύστημα). Έτσι λοιπόν ρυθμιζόμενα όλα αυτά σε «κατάλληλη δόση» έρχεται μια ισορροπία η οποία επιτρέπει συγκέντρωση, επαγρύπνηση, εγρήγορση, αντίληψη του κάθε ατόμου και προκαλεί τις ανάλογες νευροφυτικές αντιδράσεις που κρατούν το άτομο στην ζωή σε σχέση με το περιβάλλον.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.