ΤΟ ΚΝΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ.
Εκεί βέβαια όπως όλα τα συστήματα υπάρχουν κάποιες «τρύπες» όπου περνούν κάποια μικρόβια με κάποιες διαταραχές που αδυνατούν το σύστημα να τις καταπολεμήσει. Συγκεκριμένα σε αυτές τις διαταραχές «ποντάρει» η λοίμωξη με τον στρεπτόκοκκο η οποία, όπως μας έχει δείξει τώρα η μοριακή βιολογία, προσβάλλει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που κωδικοποιούν παράγοντες τέτοιους που προωθούν την λοίμωξη.
Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η πρωτεΐνη Μ.
Έχει 80 διαφορετικούς τύπους και κωδικοποιεί μια μεγάλη ομάδα γονιδίων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το στρεπτόκοκκο να εισχωρήσει μέσα στους μύες.
Με την βοήθεια αυτών των γονιδίων ο στρεπτόκοκκος περιλαμβάνει στην επιφάνεια του και πολλά τμήματα υαλουρινικού οξέος που βοηθάει το στρεπτόκοκκο να επιβιώσει μέσα στο αίμα και τον κάνει ανθεκτικό σε ότι αφορά την κυκλοφορία της πρωτεΐνης Μ.
Η πρωτείνη Μ κρατά τον στρεπτόκοκκο δυνατό και υγιή και δημιουργεί τα λεγόμενα υπεραντιγόνα δηλαδή αντιγόνα μεγάλης αντοχής που παράγουν κιτοκίνες τέτοιες που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε πλήρη αδράνεια και το καθιστούν τρομερά ευάλωτο. Μετά από αυτό η επίθεση του στρεπτόκοκκου σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου ή του κεντρικού, ακόμη και του περιφερικού νευρικού συστήματος είναι εύκολη και προκαλεί πληθώρα παθογόνων καταστάσεων.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.