Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥΛΟΒΕΡ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Μετά από αυτό πάρα πολλά διεθνή ινστιτούτα και νευρολογικά ερευνητικά κέντρα έχουνε τον τελευταίο καιρό «ξεσηκωθεί» να ανακαλύψουν το κέντρο της ηθικής.
Χρησιμοποιώντας ανάλογα ερωτηματολόγια ταυτόχρονα με εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας προσπαθούνε να ανακαλύψουν σε διάφορους ανθρώπους που ακριβώς βρίσκεται ή και αν υπάρχει ακόμα το κέντρο της ηθικής.
Με ερωτηματολόγια τύπου, Είμαστε 7 σε μια βάρκα, πρέπει να πετάξουμε τον έναν έξω προκειμένου να ζήσουμε οι υπόλοιποι : Ποιος πρέπει να πεταχτεί? Ψάχνουνε οι επιστήμονες να βρούνε τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Με έκπληξη λοιπόν βλέπουμε ότι το λογικό παραμερίζεται, προκειμένου να έρθει στην θέση του το συναισθηματικό. Δηλαδή σε πάρα πολλούς ανθρώπους περίπου στο 90% προέχει να μην συμβεί κάτι κακό στον συνάνθρωπο τους (ηθική) ενώ αντίθετα παθητικά περιμένουν ότι αυτό θα βλάψει και τους ίδιους.
Υπάρχει όμως και ένα 10% που αποφασίζουν χωρίς καμία ηθική αναστολή στην λογική θέση εμπροκειμένου δηλαδή να πεταχτεί κάποιος έξω από την βάρκα προκειμένου να ζήσουν οι υπόλοιποι. Κάνοντας εντατικές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα διαπίστωσαν πάρα πολλά ινστιτούτα ότι κατά κύριο λόγο έτσι αποφασίζουνε άνθρωποι που στο 90% με 95% έχουνε μια βλάβη στον προμετωπιαίο λοβό.
Προμετωπιαίος λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται μεταξύ ρίζας μύτης και κάτω βάσης του μετωπιαίου οστού. Μετά από πολλές έρευνες έχουνε οδηγηθεί στο αποτέλεσμα ότι γίνεται μια επεξεργασία και διέγερση των αισθημάτων στην βάση του κρανίου σε ένα σύστημα νευρικών κυττάρων που λέγεται δρέπανο του εγκεφάλου γιατί μοιάζει με ένα δρέπανο, αυτό μεταβιβάζεται μετά σε ένα άλλο σύστημα που είναι λίγο ψηλότερα και επεξεργάζεται εκεί σε σχέση με την μνήμη του κάθε ανθρώπου που λέγεται υποθάλαμος για να περάσει στο τέλος στον προμετωπιαίο λοβό όπου με μια διαδικασία ηθικών αναστολών, μνήμης και αισθημάτων καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα που οδηγεί τον άνθρωπο στην τελική πράξη. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά από όλες αυτές τις έρευνες. Στην τελευταία δε στο Πανεπιστημιακό ινστιτούτο ερευνών εγκεφάλου στην Βρέμη έχει γίνει μια πρόταση όλοι οι κρατούμενοι λόγω ποινικών εγκλημάτων να εξεταστούν με τις δύο ειδικές εξετάσεις που προαναφέραμε σε αυτές τις ειδικές περιοχές προκειμένου να δούμε την έκταση των τυχόν βλαβών που έχουν εκεί και κατά πόσο αυτές είναι συνυφασμένες με τις πράξεις τους.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.