Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟ


ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΟΜΩΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ.
Ο 46χρονος Γάλλος Αλαί Μπαστίεν όταν επισκέφτηκε τον χειρούργο του για μία διορθωτική εγχείρηση στη μύτη, διαπιστώθηκε, προς μεγάλη έκπληξη του γιατρού, ότι δεν χρειαζόταν καν νάρκωση. Η εγχείρηση έγινε με απόλυτη ηρεμία, χωρίς καμία αντίδραση του ασθενούς και χωρίς αναισθητικό.
Βέβαια, μετά την παρατήρηση του γιατρού, άρχισε μία «καταιγίδα» ιατρικών εξετάσεων, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Μπαστίεν, πέρα από το ότι δεν αντιλαμβανόταν τον πόνο, δεν αισθανόταν και οίκτο για οποιοδήποτε θέαμα, αγριότητα ή σκληρή συμπεριφορά. Δεν έδειχνε καμία αντίδραση.
Κατά τ’ άλλα, ήταν απόλυτα φυσιολογικός με όλες τις βασικές λειτουργίες εν τάξει. Ξεψαχνίζοντας οι γιατροί το αναμνηστικό του, βρήκαν απλά ότι είχε ένα εγκεφαλικό τραύμα στα 32 χρόνια του, που το «πέρασε στο πόδι».
Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, που έγιναν με σύγχρονα μηχανήματα και ολοκληρώθηκαν μόλις την προπερασμένη χρονιά, βρέθηκε ότι ο Μπαστίεν είχε τραυματιστεί στον πρόσθιο μετωπιαίο λοβό και γυροειδή έλικα του εγκεφάλου. Περιοχές υπεύθυνες για τον έλεγχο του πόνου και της ενσυναίσθησης. Η ενσυναίσθηση είναι η λειτουργία βάση της οποίας αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου.
Με το θέμα του Γάλλου ασθενή έγινε ένα τεράστιο επιστημονικό άλμα. Σε ποντίκια στην αρχή και μετά σε ανθρώπους άρχισαν να ερευνώνται διαδικασίες επέμβασης και επηρεασμού αυτών των περιοχών με στόχο τη διαμόρφωση ανεκτικότητας στον πόνο και τη συμπεριφορά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.