ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΝΤΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ.
Τα σημάδια που θα αναφέρω παρακάτω ή οι κλινικές ενδείξεις, καθώς και άλλες παρατηρήσεις, είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης πολλών δημοσιεύσεων, που κατά καιρούς ανέφεραν ενδεικτικά σημεία, τα οποία μιλούν για μια πολύ καλή πρόγνωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ένα από τα κυριότερα είναι το φύλο. Έχει παρατηρηθεί ότι στις γυναίκες η πρόγνωση, σε ότι αφορά ακόμη και το παράδειγμα των επιγόνων (δες: http://aboutsclerosis.blogspot.com/2009/01/blog-post_5072.html), είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στους άνδρες.
Επίσης, ένα ουσιαστικό σημείο είναι ότι η πρόγνωση είναι καλή αν εμφανιστεί πριν το 35ο έτος της ηλικίας.
Σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί επίσης και το γεγονός αν έχουμε περισσότερο αισθητικές, παρά κινητικές διαταραχές.
Μάλιστα, όσο λιγότερες είναι αυτές οι αισθητικές διαταραχές και όσο πιο περιορισμένες εμφανίζονται, τόσο καλύτερος είναι ο δείκτης πρόγνωσης.
Μια καλή πρόγνωση προαγγέλλουν επίσης οι σύντομες, επαναλαμβανόμενες και εύκολα εξαφανιζόμενες ώσεις τα δύο πρώτα χρόνια της πορείας.
Βέβαια, η πρόγνωση αυτή κορυφώνεται ως πάρα πολύ καλή, εάν αυτό συμβαίνει με μια ώση, η οποία εντός μίας εβδομάδος υποχωρεί τελείως και δεν ξαναεμφανίζεται.
Επίσης, είναι πάρα πολύ καλή η ένδειξη για μια ικανοποιητική πρόγνωση, όταν αυτή ξεκινάει με τον δείκτη κάτω από το σημείο 3 της σκάλας Kurtzke (EDSS).
Πρέπει επίσης να πούμε πως όσο πιο ήσυχος είναι ο ασθενής, με λιγότερες εξάρσεις, τάσεις για ακραία κατανάλωση δυνάμεων και στρεσσογόνων καταστάσεων και προσέχει τον εαυτό του ιδιαίτερα από τα κρυώματα, τόσο πιο καλή είναι και η πρόγνωση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.