Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ, ΟΜΩΣ, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ.
Μία μεγάλη έρευνα διάρκειας πέντε ετών του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια εξέτασε τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της υποκειμενικής και αντικειμενικής αίσθησης της φτώχειας με διάφορα ψυχομετρικά τεστ.
Πράγματι, δεν βρέθηκε ουσιαστική διαφορά στον ψυχισμό των ατόμων μεταξύ του να αισθάνεσαι και να είσαι φτωχός. Οι ιατρικές ή ψυχιατρικές επιπτώσεις ήταν ίδιες.
Ενδιαφέρον αποτελέσματα, όμως, βρέθηκαν και από μία άλλη επιδημιολογική έρευνα παρόμοιου τύπου, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Εδώ, ουσιαστική σημασία έχει το γεγονός ότι έγινε η σύγκριση μεταξύ Αμερικάνων και Ελλήνων, οι οποίοι έχουν περίπου το μισό εισόδημα από των Αμερικάνων, αλλά, πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.
Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες ρυθμίζουν βελτιωμένα τη ζωή τους σε σχέση με τους Αμερικάνους, από τη στιγμή που έχουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους, επαρκείς, όμως, για το μέσο όρο διατροφής και στέγης, και ένα βασικό επίπεδο υγείας.
Σε αντίθεση με τους Αμερικάνους, τα απόλυτα επίπεδα εισοδημάτων έχουν εξαιρετικά μικρή σπουδαιότητα για την υγεία.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι λόγω κουλτούρας και παράδοσης, οι Έλληνες προφυλάσουν καλύτερα τον ψυχισμό τους, π.χ. μη παίρνοντας ή ακούγοντας τα άσχημα νέα και εξωτερικεύοντας τα προβλήματά τους.
Ακόμη και την οικονομική κρίση την κρατούν σχετικά μακριά από την ψυχοδομή τους, γιατί σε αντίθεση με τους Αμερικάνους δεν πολυασχολούνται με αυτήν και αδιαφορούν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.