Στη σκλήρυνση κατά πλάκας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η περιστασιακή απώλεια δύναμης. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο είναι που βασανίζει πάρα πολλούς ασθενείς, πριν εκδηλωθεί ακόμα η ίδια η αρρώστια.
Εκδηλώνεται σαν μια περιορισμένη λειτουργική ικανότητα κάποιου νεύρου, π.χ. του ανελκτήρος τους βλεφάρου ή ενός δακτύλου, και συνήθως εμφανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες σώματος ή περιβάλλοντος και μετά από έντονη σωματική προσπάθεια σε ζεστό κλίμα.
Μπορεί να το προκαλέσει επίσης και μια λοιμώδης κατάσταση, ένα κρύωμα, ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμη περισσότερο μια ιδιαίτερα ζεστή νύχτα.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Uthoff και το χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, μετά από ζέστη, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Δεν πρέπει να τρομοκρατεί τους ασθενείς, γιατί είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και φεύγει γρήγορα μόλις η θερμοκρασία επανέλθει σε ομοιοστατική κατάσταση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Αποτελεί, όμως, ένα πολύ σοβαρό διαγνωστικό στοιχείο, ιδιαίτερα όταν προσβάλλει τον ανελκτήρα του βλεφάρου (όταν στην πολύ ζέστη πέφτει το βλέφαρο και κλείνει το μάτι) για την αρχόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας. Σπάνια, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και σε μεταβολικές νευροπάθειες ή στην μυασθένεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.