ΌΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΟΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Τα τελευταία χρόνια μια νέα διαγνωστική μέθοδος, το Spect, βοηθάει πάρα πολύ στη μέτρηση του εγκεφαλικού μεταβολισμού και κατ’ επέκταση, στην πιστοποίηση των εγκεφαλικών διαταραχών.
Το Spect είναι μία ακτινολογική μέθοδος, όπου γίνεται η μέτρηση φωτονίων από εκπομπή φωτονίων ύστερα από χορήγηση ραδιενεργού γλυκόζης από τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να ελέγξει ποιες περιοχές του εγκεφάλου και πόσο πάσχουν.
Το ιδιαίτερο σε αυτήν την εξέταση είναι ότι μπορεί να πιστοποιήσει εγκεφαλικές βλάβες πολύ πριν αυτές εκδηλωθούν κλινικά.
Θέλοντας να απαντήσουμε το ερώτημα, αν στην σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχουν τέτοιες διεργασίες, εφαρμόσαμε την εξέταση αυτή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και τα αποτελέσματα τα συγκρίναμε με υγιείς ασθενείς.
Η εξέταση έδειξε σε ένα ποσοστό πάνω από 80% ότι στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχουν διεργασίες παθολογικής μείωσης των γνωστικών λειτουργιών, λόγω βλάβης ανάλογων εγκεφαλικών περιοχών, πολύ πριν αυτές εμφανιστούν κλινικά.
Αυτή η παρατήρηση έδωσε ώθηση στη σκέψη μιας διευρυμένης διαγνωστικής διαδικασίας σε όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, προκειμένου να γίνεται η εξέταση αυτή, όχι μόνο για έγκαιρη διάγνωση, αλλά, και για άμεση θεραπευτική διάγνωση, προκειμένου να προληφθούν οι διαταραχές αυτές.

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο 7ο ECNP Regional Meeting, Bucharest, Romania, April 19-21, 2002

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.