ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ, Ή ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ CREUTΖFELDΤ-JAKOB, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
Η νόσος του Creutzfeldt-Jakob είναι παλιά στη νευρολογία, έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό σε όλο το φάσμα των νευρολογικών ασθενειών και εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες (άνω των 60) με χαρακτηριστικά συμπτώματα την αστάθεια, την συνεχή αϋπνία και τη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.
Αποδίδεται στην εμφάνιση κάποιων πρωτεϊνών, που λέγονται Prions, και διαδίδονται στο νευρικό σύστημα, και κυρίως στον εγκέφαλο, μέσω του λεμφικού συστήματος.
Πριν από οκτώ χρόνια είχαμε μαζική καταστροφική επιδημία από αυτή τη νόσο στα βοοειδή, εξού και τρελές αγελάδες, από όπου προήλθε και η υπόνοια ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί, και με τη βρώση τμημάτων του βοδινού σώματος από τον άνθρωπο, σε αυτόν.
Από τη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία και μετά, όλο και περισσότερο στην Ευρώπη εμφανίζονται διάφορες κλινικές μορφές της ασθένειας σε πολύ μικρές ηλικίες, οι λεγόμενες παραλλαγές της νόσου του Creutzfeldt-Jakob.
Μία από αυτές, η πλέον χαρακτηριστική, λόγω της ταχύτητας εξέλιξης και του ότι «χτυπάει» πρώτα την όραση και έχει μία φοβερά σύντομη εξέλιξη, που συμβαδίζει με την τύφλωση, είναι η παραλλαγή του Heidenhain.
Όλος περιέργως αυτή η παραλλαγή, ενώ ήταν πολύ σπάνια και αρχικά είχε αναφερθεί για πρώτη φορά το 1954, μετά την εμφάνιση των τρελών αγελάδων, εμφανίζεται όλο και συχνότερα και, κατά περιπτώσεις, παρουσιάζει ακραία γρήγορη πορεία.
Κάποια θεραπευτική δυνατότητα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί. Το χαρακτηριστικό της είναι τυπικές αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα (δες εικόνα) και αλλοιώσεις του εγκεφάλου, που φαίνονται στη μαγνητική τομογραφία στους ινιακούς λοβούς.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.