Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Ο ΧΕΛΜΟΥΝΤ ΣΜΙΘ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 23.12.08 ΕΝΕΝΗΝΤΑ (90) ΕΤΩΝ.
Οι Έλληνες θα θυμούνται περισσότερο τον Γερμανό Καγκελάριο Σμιθ από την υπόθεση Ραλφ Πολε, του Γερμανού δικηγόρου, συνεργάτη τρομοκρατών, που εκδόθηκε στην τότε Δυτική Γερμανία (12/1977) ύστερα από παρέμβασή του.
Μετά από αυτό, έγινε ένας θερμός υπέρμαχος της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ευρωπαϊκή κοινή αγορά. Αυτές οι κινήσεις τον χαρακτήριζαν πάντοτε. Δηλαδή, άμεσες αποφάσεις, επί τόπου εκπλήρωση του κάθε πολιτικού κόστους και ακέραια στήριξη των συμπεφωνημένων.
Και όλα αυτά με ένα τσιγάρο στο χέρι. Καπνίζει ακόμη με μία παροιμιώδη στωικότητα, σαν να έχει συνδιαλλαγεί για αυτό το θέμα με το θάνατο. Ακόμη και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις και στις μέρες μας καπνίζει. Στην τελευταία του μόνο εκπομπή σταμάτησε να καπνίζει, διότι του τελείωσαν τα τσιγάρα στο πακέτο του.
Τώρα πια, στα ενενήντα του χρόνια, μπορεί να συγκριθεί με τον Τσώρτσιλ, αν και πολλοί θεωρούν το πολιτικό του ανάστημα υψηλότερο αυτού του Άγγλου. Ο Τσώρτσιλ ήταν άνθρωπος του πολέμου με σαφώς ηγετικά προσόντα, αλλά λανθασμένους πολιτικούς στόχους. Αντίθετα, ο Σμιθ σαν Καγκελάριος της ειρήνης, μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, ολοκλήρωσε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και συνέφερε ουσιαστικά στο τέλος του ψυχρού πολέμου.
Μεγάλα εσωτερικά, και κυρίως, οικονομικά, προβλήματα τα έλυνε επί τόπου και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Το μεγάλο του επίτευγμα ήταν ότι όταν έφυγε από την πολιτική, συνέχισε να την υπηρετεί και να την κατευθύνει σαν συγγραφέας, δημοσιογράφος της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας «Τσαίτ», δίνοντας κατευθύνσεις και ανοίγοντας πολιτικούς ορίζοντες. Σε μια τελευταία ερώτηση που του έκαναν για το κάπνισμα, απάντησε: «Τελειώνω το τσιγάρο μου και σας απαντώ!».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.