ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΓΙΟΥΝΚ (1885-1961), ΕΛΒΕΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ, ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ.
Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι μάλλον η υπόθεση αυτή έχει βάση. Τα τελευταία 20 χρόνια με εντατικές έρευνες, που έχουν γίνει στη νευροφυσιολογική σχολή της Πίζας και στην κοινωνικοψυχιατρική πτέρυγα του Χάρβαρντ, έχουν πιστοποιηθεί δύο κεφαλαιώδεις ανακαλύψεις σε ότι αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η πρώτη είναι η ανακάλυψη στον μετωπιαίο λοβό των λεγομένων κυττάρων – καθρέπτες. Δηλαδή, ειδικών κυττάρων που αντιγράφουν ασυνείδητα κινήσεις και συμπεριφορές από άτομο σε άτομο και το δεύτερο είναι η θεωρία των μιμιδίων (κατά τη θεωρία των γονιδίων), βάσει της οποίας μία είδηση αποτυπώνεται και μεταδίδεται αστραπιαία, συνειδητά ή ασυνείδητα, σαν βασικό στοιχείο κάποιου μέρους γνώσης σε πολλούς εγκεφάλους. Έτσι, βρίσκονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων, κοινωνίες ή λαοί να έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, σκέψεις ή και αναμνήσεις, πολλές φορές χωρίς να το ξέρουν.
Είναι αυτό που ονόμασε ο Γιουνγκ σαν αρχέτυπα, τα οποία θεωρούσε βασικά πολιτισμικά στοιχεία, που πήγαιναν από γενιά σε γενιά και αποτελούσαν, όπως έλεγε και ο ίδιος, τον ισχυρότερο παλμό της ανθρωπότητας. Βέβαια, στα κατοπινά χρόνια, με την άνθηση της μοριακής γενετικής, πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι σε όλα αυτά υπάρχει και ένας γονιδιακός χαρακτήρας, που τα ρυθμίζει ανάλογα. Αυτό, όμως, μέχρι στιγμής δεν αποδείχτηκε αληθινό.
Αντίθετα, εκείνο που διαπιστώθηκε, με μελέτες που έγιναν σε πιθήκους νησιών του Ειρηνικού ωκεανού, είναι ότι καινούριες συνήθειες, όπως είναι το πλύσιμο της τροφής ή το κομμάτιασμά της με αστραπιαία ταχύτητα, απλώνονταν σε όλο τον πληθυσμό των πιθήκων σε ολόκληρα νησιά. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεωρία των κυττάρων - καθρέπτες (μιμητικά αρχέτυπα) και των μιμιδίων.
Για αυτούς τους λόγους, τελευταία έχει γίνει ξανά δημοφιλής και τίθεται υπό συζήτηση με τις δύο αυτές καινοτόμες γλώσσες η θεωρία της Γαίας του βρετανού χημικού και φυσικού Τζέιμς Λόβελοκ.
Κατά τη δική του θεωρία, υφίσταται ένας ενιαίος οργανισμός, η Γαία, που περιλαμβάνει τα πάντα, μέσα τα οποία αλληλομεταδίδουν πληροφορίες. Λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της ομαδικότητας της συμπεριφοράς η θεωρία αυτή έγινε πάλι δημοφιλής και ξανασυζητιέται.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Όσο ένα κομμάτι μαθησιακό περνάει γρήγορα και εύκολα στους ανθρώπους, τόσο πιο δημοφιλές και εκτεινόμενο γίνεται. Είναι αυτό πάλι που έλεγε ο Γιουνγκ ότι η συλλογική μνήμη αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής διάστασης του ανθρώπου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.