ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2001 ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ MEETING ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2002, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΨΗ.
Η νόσος του Hashimoto τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών της που παρατηρούνται στον κόσμο. Η διάγνωσή της είναι εύκολη, με τον εντοπισμό των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και τη βιοψία.
Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον του πράγματος έγκειται στο γεγονός της εντόπισης ενός ασθενούς με γνωστό προ τετραετίας νόσημα Hashimoto, ο οποίος ξαφνικά παρουσίασε και μια συμπτωματολογία πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (νόσος Σαρκό).
Οι επιμελημένες νευρολογικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νευροφυσιολογικών τεστ, που χρειάζονται για αυτές τις περιπτώσεις, πιστοποίησαν χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης παράλληλα με τη νόσο του Hashimoto.
Άξιο αναφορά επίσης είναι ότι, κατά την περίοδο που παρουσιάστηκε η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, είχαμε μια χαρακτηριστική επιδείνωση της νόσου του Hashimoto, με ταυτόχρονη άνοδο όλων εκείνων των ανάλογων διαγνωστικών εργαστηριακών ευρημάτων.
Επειδή δε η κατάσταση του ασθενούς χειροτέρευε ραγδαία, ακολούθησε μια συντονισμένη ανοσορρυθμιστική θεραπεία, κυρίως για την αντιμετώπιση της ασθένειας του Hashimoto.
Τα αποτελέσματα όντως ήταν θεαματικά για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά το θεαματικότερο υπήρξε η σαφής υποχώρηση της συμπτωματολογίας της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης, μέσω της θεραπείας που προοριζόταν για τη νόσο του Hashimoto.
Αυτό δείχνει ότι και σε αυτήν την περίπτωση είχαμε μια κοινή παθολογική ρίζα, που ασφαλώς ήταν ανοσολογικής προέλευσης. Επειδή δε το Hashimoto είναι κάτι συνηθισμένο, και όχι επικίνδυνο, σε αντίθεση με την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε και τις δύο περιπτώσεις σαν μια νέα θεραπευτική δυνατότητα.

Δημοσιευμένο στο : abstract book of the 12th Meeting of the European Neurology Society, Berlin, Germany 22-26 June 2002

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.