ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΝΕΦΕΛΩΔΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Σε αντίθεση με τα ζώα π.χ., που τρέχουν για σύντομο διάστημα να φυλαχθούν από έναν κίνδυνο, στους ανθρώπους η δοκιμασία τους στρες κάτω από μία οικονομική απειλή – κρίση είναι συνεχής. Αφορά πάντα αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα και οργανισμούς, π.χ. τράπεζες - που δεν υφίστανται στα ζώα –, που δημιουργούν ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις και εκτιμήσεις (δικαιολογημένες ή όχι) ότι επίκειται κάποια συνεχής απειλή.
Η αόριστη αυτή μηχανή παραγωγής συνεχούς φόβου μπροστά σε μία ακαθόριστη οικονομική απειλή γεννά ένα χρόνιο στρες, που με τη σειρά του φέρνει μία ακραία αόριστη σωματική και ψυχική εγρήγορση, χωρίς διέξοδο, που γεννά αρρώστιες.
Έχουμε, λοιπόν, ένα κοινωνικό και ψυχολογικό στρες, που το χαρακτηρίζει η χρονιότητα. Τι σημαίνει αυτή η χρονιότητα; Π.χ. στα θηλαστικά, το στρες της κατσίκας από το κυνήγι του βοσκού είναι μερικά δευτερόλεπτα. Το κυνήγι των υπαλλήλων από την τράπεζα για τις δόσεις του δανείου πάει χρόνια. Τι σημαίνει αυτό;
Η κατσίκα έχει ένα σύντομο (δευτερολέπτων) στρεσογόνο πρόβλημα με τον βοσκό, ενώ αντίθετα, ο υπάλληλος ένα χρόνιο με την τράπεζα. Η κατσίκα μετά από μερικά δευτερόλεπτα θα είναι ήσυχη να συνεχίσει τη βοσκή της. Αντίθετα, ο υπάλληλος κάτω από το παρατεταμένο ψυχοκοινωνικό στρες θα έχει πρώτα αύξηση του καρδιαγγειακού τόνου και της αρτηριακής πίεσης.
Αυτή με τη σειρά της θα αναπτύξει δραστηριότητα των αποθεμάτων ενέργειας σε συνεχή ρυθμό που θα οδηγήσει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Παράλληλα, λόγω της καταστολής της λειτουργίας της πέψης, αποκατάστασης ιστών και αναπαραγωγικής λειτουργίας, θα προκύψουν διαταραχές του γαστρεντερικού, της περιόδου, της στύσης και καταστολή της άμυνας του οργανισμού με άνοιγμα της πόρτας για πιο επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ. καρκίνους).
Πέρα, όμως, από όλα αυτά που έρχονται σα χιονοστιβάδα, υπάρχει και η διαταραχή των εγκεφαλικών λειτουργιών. Σε πολλούς τύπους νευρώνων, η χρονιότητα του οικονομικού στρες διαταράσσει τόσο πολύ την λειτουργία τους, που εμφανίζονται γνωστικές διαταραχές (άνοια) ή αισθητικές – αισθητηριακές, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή κινητικές, π.χ. πάρκινσον.
Η κατσίκα απομακρυνόμενη από την απειλή του βοσκού μέσα σε δευτερόλεπτα δεν θα αποκτήσει τίποτε από όλα αυτά. Εμείς, όμως, κάτω από το χρόνιο οικονομικό στρες έχουμε μεγάλη πιθανότητα για κάτι από όλα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.