ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ Η ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΤΟΥ HASHIMOTO ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΥΠΟΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Θυμάμαι περίπου 30 χρόνια πριν, τέλος ‘70 και αρχές ’80, που η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto ήταν κάτι εξωτικό, που μόλις το διαπίστωνε ένα νευρολογικό team, το δημοσίευε σαν μια παγκόσμια «ανακάλυψη».
Χαρακτηριστικά θυμάμαι κάτι από την προσωπική μου εμπειρία: μια παχύσαρκη νεαρή κυρία, που έπασχε από ημικρανίες με αύρα και πολλαπλούς πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, όπου διάφορα νεύρα περνούσαν μέσα από στενά κανάλια οστών, π.χ. καρπιαίο σωλήνα ,μεταταρσαλγία κτλ. Η γυναίκα έμεινε στην κλινική πάνω από τρεις μήνες, όπου στην κυριολεξία με τα τότε μέσα, διερευνήθηκε ό,τι ήταν δυνατόν.
Αυτή η διαγνωστική οδύσσεια, που στην κυριολεξία παρέδιδε ένα σωρό παθολογικά στοιχεία για όλες τις δυνατές νευρολογικές ασθένειες, δεν μπορούσε να μπει σε ένα καλούπι.
Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και αφού η υπευθυνότητα σαν υποψία έπεφτε σε μεγάλο ποσοστό στην θυρεοειδίτιδα, ξεκίνησε μια μάχη για τον προσδιορισμό των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και της βιοψίας που θα πιστοποιούσε την νόσο.
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι στις αρχές του ‘80 αυτού του είδους οι εξετάσεις ήταν «υψηλή ραπτική» και γίνονταν μόνο σε πολύ λίγα ινστιτούτα.
Πράγματι, ύστερα από αρκετό καιρό και μεγάλη διαγνωστική ταλαιπωρία, πιστοποιήθηκε η νόσος του Hashimoto και επιχειρήθηκε μια ανοσορρυθμιστική θεραπεία με συνοδεία στεροειδών. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και η υποχώρηση όλων των ενοχλημάτων σε πολύ μεγάλο μέρος εντυπωσιακή.
Τόσο εντυπωσιακή, που εντυπωσιαστήκαμε και εμείς ως θεράποντες γιατροί και δημοσιεύσαμε αυτό το περιστατικό σε ιατρικό περιοδικό. Με αυτή τη διαδικασία μάθαμε τότε ότι επρόκειτο σε παγκόσμιο επίπεδο για την ένατη αυτή περίπτωση που είχε ανακοινωθεί.
Βέβαια, σήμερα, και ιδιαίτερα μετά το Τσέρνομπιλ, κάθε 10ος Έλληνας παρουσιάζει υπόνοια Hashimoto και τα περιφερειακά εργαστήρια είναι σε θέση να εκτελέσουν όλες τις εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η διάγνωση και να μπει η θεραπεία.

Δημοσιευμένο στο περιοδικό Nervenarzt, 1984, 55: 549-551

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.