ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: ΕΠΙΛΗΨΙΑ & ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ.
Η σχιζοφρενική διαταραχή είναι σύμπτωμα που απαντάται αρκετά τακτικά στους επιληπτικούς ασθενείς, σε ποσοστό περίπου 6-8%. Μέχρι πρότινος, υπήρχε το ιατρικό «ταμπού» ότι επρόκειτο για τυχαία συγκυρία εμφάνισης δύο ξεχωριστών νοσημάτων σε ένα πρόσωπο.
Οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα, η συνεχής ψηφιακή καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος, έδειξε νέα δεδομένα, που ενδεχομένως ανοίγουν δρόμους για νέες θεραπευτικές λύσεις.
Η ανάλυση αυτών των ηλεκτροεγκεφαλογραφικών αποτελεσμάτων ασθενών που εμφάνιζαν ταυτόχρονα επιληψία και σχιζοφρενική διαταραχή, κατέδειξε ότι υπάρχει μία κοινή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία μάλιστα ενεργοποιείται τακτικά ταυτόχρονα. Δηλαδή, έχουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων και των δύο νοσημάτων, την ίδια στιγμή που η καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος δείχνει την κοινή αφετηρία της βλάβης στον εγκέφαλο.
Κατά κύριο λόγο, οι τύποι διαταραχής στον εγκέφαλο είναι ο κροταφικός και μετωπιαίος λοβός αριστερά, πιο πολύ από δεξιά. Τις περισσότερες φορές που έχει γίνει διεξοδική διαγνωστική έρευνα, έχει βρεθεί ότι η αιτία είναι κάποιο κρανιοεγκεφαλικό τραύμα ή λοίμωξη, που πολύ πιθανόν να περάσουν «αθόρυβα», χωρίς ο ασθενής ή το περιβάλλον του να έχει αντιληφθεί κάτι.
Πάντως, σε περίπτωση που έχουμε έστω και μία αχνή υποψία της συνύπαρξης των δύο ασθενών, η διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία πρέπει να τεθεί αμέσως σε ενέργεια, γιατί πολλές φορές η αδράνεια οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.