ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Πριν από 100 περίπου χρόνια κάπου στα παρθένα δάση του Καμερούν ένας κυνηγός σκοτώνει ένα πίθηκο. Ως γνωστόν, στα μέρη εκείνα οι πίθηκοι είναι περιζήτητο κυνήγι για το κρέας τους.
Καθώς, λοιπόν, ο κυνηγός επεξεργάζεται το σκοτωμένο θήραμά του, κόβεται με την ίδια λεπίδα που τον γδέρνει στο χέρι του. έτσι, το αίμα του πιθήκου από την ανοιχτή πληγή αναμειγνύεται με το αίμα του κυνηγού και του μεταφέρει όλα τα μικρόβια που περιέχει.
Έτσι, λοιπόν, οι ιοί του πιθήκου βρίσκουν έναν νέο ξενιστή. Κάτι παρόμοιο έχει γίνει άπειρες φορές, όμως, αυτή τη φορά ένας ιός από τον πίθηκο στο αίμα του ανθρώπου – κυνηγού προκαλεί μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες και καταστροφές.
Στο αίμα του πιθήκου η παρουσία του ιού αυτού δεν ενοχλεί, τον κοντινότερο, όμως, συγγενή του, τον άνθρωπο, τον σκοτώνει. Έτσι, έγινε 50 χρόνια αργότερα στην Αφρική, όταν για πρώτη φορά το 1959 στην επαρχία της Κινσάσας εμφανίστηκε η επιδημία παρόμοια του AIDS.
Όταν πλέον τιτλοποιήθηκε οριστικά στα ιατρικά εργαστήρια του Λος Άντζελες το 1981, είκοσι χρόνια δηλαδή αργότερα, είχε ξεσπάσει η θύελλα.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα, 100 χρόνια μετά τον πρώτο κυνηγό, έχουμε πάνω από 60 εκατομμύρια φορείς του AIDS. Περίπου δε 25 εκατομμύρια (άνδρες –γυναίκες –παιδιά) είναι ήδη νεκροί από τον ιό, και ακόμη δε γνωρίζουμε τις διαστάσεις της επιδημίας.
Η μυθοπλασία αυτή έχει στόχο να καταλάβει ο αναγνώστης την ανάγκη της έγκαιρης έρευνας και της προληπτικής, ή ακόμα και προφητικής, στάσης, που πρέπει να έχουμε απέναντι στους ιούς.
Ας σκεφτούμε αν, αντί για 70 χρόνια αργότερα, άρχιζε αμέσως η έρευνα, πόσα θύματα θα γλύτωναν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.