ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ CARNEGIE-MELLON ΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟΦΕΡΕΙ.
Είναι γνωστό ότι ο ύπνος με τις τελευταίες μετρήσεις και αναλύσεις χωρίζεται σε πέντε στάδια, τα οποία είναι από την είσοδο του ύπνου το βαθύ στάδιο, το στάδιο REM και τα στάδια αφύπνισης. Βέβαια, αυτά τα στάδια πολλές φορές υπερκαλύπτονται μεταξύ τους ή αρκετοί ερευνητές θέλουν να τα χωρίζουν με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να ερευνήσουν καλύτερα τα φαινόμενα του ύπνου.
Με τα καινούρια μηχανήματα, που υπάρχουν, και είναι ικανά για πολύωρες ψηφιακές καταγραφές και δυνατότητες επανάληψης (π.χ. εγκεφαλογράφος), καθώς επίσης και για διακοπές ή επανέναρξη της καταγραφής, η μελέτη γίνεται ακόμη πιο εμπεριστατωμένη, και σε συνδυασμό με βιοχημικά αποτελέσματα, που καταγράφονται ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να εξάγει σπουδαία συμπεράσματα, τόσο για τη συμπεριφορά του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου του εγκεφάλου, όσο και για τη δραστηριότητα διαφόρων ορμονών.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές διάλεξαν πάνω από 100 υγιή πρόσωπα, των οποία κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου τους και μετά, αφού εμβολίασαν κάποιους, ξανασυνέκριναν τα αποτελέσματα που είχε ο ύπνος πάνω στη λοίμωξη, που προκλήθηκε με το εμβόλιο, ανάλογα με τις συνήθειες κατάκλισης.
Αυτοί, λοιπόν, που είχαν ήρεμο, ήσυχο, αρκετό και ανταποκρινόμενο στα φυσιολογικά στάδια ύπνο, όντως είχαν μια πάρα πολύ γρήγορη ανάρρωση, που, μάλιστα, στατιστικά αναλυόμενη, με ουσιώδη διαφορά σε σχέση με αυτούς που είχαν κακό ύπνο.
Το αποτέλεσμα αποδόθηκε στις λεγόμενες ορμόνες και στους νευροδιαβιβαστές του ύπνου μελατονίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες είναι άκρως ευαίσθητες σε εμπύρετες καταστάσεις του οργανισμού και μόλις αντιληφθούν κάτι τέτοιο, ενδοεγκεφαλικά ρυθμίζουν την άμυνά του (ανοσοποιητικό) ανάλογα.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι και στις ακραίες καταστάσεις της οργανικής διαταραχής, όπως είναι οι διάφορες λοιμώξεις, απλά πράγματα, όπως είναι ο ύπνος, έχουν δραστικότερη θεραπευτική επιρροή και από οποιοδήποτε συνδυασμό αντιβιοτικών ή άλλων χημικών ουσιών.
Συνεπώς, άμα είστε κρυωμένοι, φροντίστε να κοιμηθείτε καλά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.