ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΟΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας σαν πολυτοπικό νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος αναμενόμενα επηρεάζει και τους νευρολογικούς εκείνους πυρήνες που φροντίζουν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα και άμεσα. Έμμεσα λόγω της γενικής συμπτωματολογίας και κινητικής αδυναμίας των ασθενών, της κακής πέψης και της ελλιπούς εξειδικευμένης άσκησης, καθώς επίσης και λόγω των πολλαπλών λοιμώξεων, όπως γίνεται και με την ουροδόχο κύστη.
Άμεσα γίνεται λόγω της μεγάλης σπαστικότητας όλων των γραμμωτών μυών της κοιλιακής χώρας ή την περιοδική σπαστικότητα - χάλαση που δέχονται.
Οι διαταραχές που παρουσιάζουν είναι κατά κύριο λόγο εκτεταμένη δυσκοιλιότητα, που μπορεί να διαρκεί μέρες έως εβδομάδες και είναι πολύ δύσκολο στο να καταπολεμηθεί με φάρμακα και απαιτεί ειδικές μεθόδους προκειμένου να ανακουφίσει τον ασθενή.
Η δυσκοιλιότητα αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ένα χρόνιο μετεωρισμό που να επηρεάζει όλο το γαστρεντερικό σύστημα, φέρνοντας μια ιδιαίτερη δυσανασχέτηση στον πάσχοντα. Μπορεί, όμως, πέρα από αυτό να προχωρήσει και σε μια μεγάλη ακράτεια, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια με τοπικές φλεγμονές και μαλακά έλκη.
Αυτή μπορεί να φτάσει σε τέτοιο ανεπανόρθωτο σημείο ώστε να χρειαστεί και ιατρική επέμβαση. Παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η υγιεινή και η τακτική φροντίδα, όπως ακριβώς και στις διαταραχές της ούρησης, πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα από τον πεπτικό σωλήνα.
Εδώ ισχύει ο ιατρικός κώδικας του Ιπποκράτη: «καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.