ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ (ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ.
Το κρανίο είναι το σταθερό «περίβλημα» του εγκεφάλου. Αντίθετα με το κρανίο που είναι σταθερό, ο όγκος του εγκεφάλου μπορεί να αυξομειωθεί. Τα υγρά στοιχεία που περιέχει ο εγκέφαλος (αίμα, νερό, εγκεφαλονωτιαίο υγρό) σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αυξηθούν όπως π.χ. στην περίπτωση μιας αιμορραγίας και να αυξήσουν την ενδοκρανιακή πίεση (δες σχήμα).
Η ενδοκρανιακή πίεση μπορεί όμως να αυξηθεί με μια αλλεργική αντίδραση με την αύξηση του περιεχομένου ύδατος στον εγκέφαλο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλεργικής αιτιολογίας με αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση έχουμε χαρακτηριστικούς πονοκεφάλους.
Οι πονοκέφαλοι είναι γενικευμένοι, προοδευτικά επιδεινούμενοι, παρουσιάζονται κυρίως το πρωί και αυξάνονται με το βήχα και την κάμψη της κεφαλής.
Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους σε αιμορραγία και όγκο δεν φθάνουν σε απώλεια όρασης και ουσιαστική μείωση του επιπέδου συνείδησης. Συνήθως υποχωρούν εύκολα με την χορήγηση στεροειδών και αντιϊσταμινικών για να επανεμφανισθούν σε νέα αλλεργική αντίδραση.
Παρόλη την «καλοήθεια» τους είναι εξαιρετικά βασανιστικοί και μερικές φορές επικίνδυνοι για αυτό η εντόπιση τους πρέπει να είναι έγκυρη.

0 Comments:

Post a CommentΔημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.