ΜΠΛΕ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΧΤΥΛΑ


ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ RAYNAUD ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
Η νόσος του Raynaud που συνδυάζεται και με άλλες νευρολογικές αρρώστιες ή μπορεί να αποτελεί τμήμα νευρολογικών παθήσεων χαρακτηρίζεται από ένα ξαφνικό αίσθημα κρύου, μουδιάσματα σαν τρυπήματα από βελόνες στα δάχτυλα του χεριού και του ποδιού και γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή όταν αυτό παρουσιάζεται με την αλλαγή της θερμοκρασίας π.χ. όπως με τον κλιματισμό μέσα σε ένα δωμάτιο.
Το Raynaud είναι έντονα συνδεδεμένο με το νευροφυτικό άρα και με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και πυροδοτείτε πολύ εύκολα από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις.
Το χαρακτηριστικό του είναι η αλλαγή του χρώματος στα δάχτυλα.
Όταν αυτά εκτίθενται στο κρύο παρουσιάζουν ένα έντονο άσπρο χρώμα σε σημείο που να τρομάζει και έπειτα επειδή διακόπτεται η κυκλοφορία στην περιοχή τους γίνονται μπλε.
Πλέον με την αντίδραση της επαναθέρμανσης των δαχτύλων επανέρχεται το κόκκινο χρώμα το οποίο όμως είναι πολύ έντονο με αίσθηση από τσιμπήματα και αίσθημα παλμού σχεδόν ανυπόφορο.
Εάν αυτό προχωρήσει μπορεί να κάνει ακόμα πιο «χοντρές» βλάβες όπως είναι δερματικά έλκη, «χάραγμα» των δαχτύλων, σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και μόλυνση με γάγγραινα.
Τα αίτια του συνδρόμου Raynaud είναι άγνωστα αλλά πρέπει να πρόκειται κατά κύριο λόγιο για μια δυσλειτουργία της άμυνας του οργανισμού όπου συγκεκριμένα γονίδια δεν μπορούν να εκτελέσουν τις «δουλειές» που έχουν αναλάβει σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα να έχουμε την διαταραχή των δαχτύλων.
Γενικά θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και άμεση αντιμετώπιση έστω και αν η συμπτωματολογία του στην αρχή δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Το κακό με το σύνδρομο Raynaud είναι ότι επηρεάζει την αρρώστια που συνυπάρχει μαζί του και μπορεί να ενεργοποιήσει άλλες που εντός του οργανισμού «κοιμούνται».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.