Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ "ΕΙΔΙΚΟΥ"

Τα βασικά στοιχεία της γερμανικής κουλτούρας είναι ότι «η μέθοδος είναι πάνω από όλα» και το δεύτερο, ότι «ο πολίτης είναι μικρός μπροστά στο κράτος». Αυτές τις μέρες είχαμε ένα απτό παράδειγμα και των δύο αυτών στοιχείων, αλλά, παράλληλα είδαμε ότι ο αιώνας που διανύουμε, ο 21ος αιώνας, είναι ο αιώνας των ειδικών.
Ένας επιχειρηματίας κατορθώνει επί πέντε ώρες να εξηγεί, να μιλά, να απαντά, να διαχειρίζεται επιχειρήματα στη Βουλή των Ελλήνων με καθημένους τους βουλευτές, πιθανόν και το τηλεοπτικό κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση.
Το απλό συμπέρασμα, άσχετα από το τι γεννήθηκε, και πώς γεννήθηκε και τι προέκυψε, ακόμα και για το τι υπόβαθρο είχε, είναι ένα. Από ψυχολογικούς λόγους καταλάβαμε πλέον όλοι ότι η δύναμη σήμερα είναι ο ειδικός.
Όταν υπάρχει κάποιος ειδικός και έχει τη μέθοδο, και ξέρει πολύ καλά τις σχέσεις πολίτη – πολιτικού είναι σε θέση να διαχειριστεί καταστάσεις προς όφελός του και μάλιστα, να βγαίνει από αυτές επιβεβαιωμένος. Το θέμα του ειδικού δεν είναι μόνο η γνώση, η πειθαρχία ή ακόμα αυτή η αυτογνωσία.
Εκείνο που παρουσιάζεται και εντυπωσιάζει τους «ειδικούς» της ψυχιατρικής είναι η ιδιαίτερη προσπάθεια που φαίνεται στο πρόσωπο αυτής της προσωπικότητας για χρόνια ολόκληρα να εμπεδώνει κανόνες, να βασίζεται σε νέους ρυθμούς και νέες γνώσεις, αλλά, όλες σωστά αρχειοθετημένες, χρησιμοποιώντας σωστά το κάθε επιχείρημα στην κατάλληλη ώρα.
Οι ειδικοί σήμερα γνωρίζουν την «αχίλλειο πτέρνα» του κάθε συστήματος, τις επεξεργάζονται και οι ίδιοι οι ειδικοί σαν προσωπικότητες μπαίνουν σε μια σιδηρά πειθαρχία από την οποία και δεν ξεφεύγουν. Συνεπώς, για να μπορεί κάποιος να τους αντιμετωπίσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μοναδικό δρόμο που υπάρχει, δηλαδή, να είναι «πιο ειδικός».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ότι αυτά τα στοιχεία της ανωτερότητας που παρουσιάζει ο ειδικός να τα έχει σε ανώτερο βαθμό. Αυτό όμως προϋποθέτει μια μεγάλη αυτοπειθαρχία, η οποία πολύ δύσκολα βρίσκεται σε ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να αναλώνουν την καθημερινότητα σε πράγματα μη χρήσιμα, και όχι στον εαυτό τους. Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για έλλειμμα παιδείας. Είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται και γεννά ανεπάρκεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.