ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

Ένα από τα πλέον σύγχρονα «επιτεύγματα» της νευροχειρουργικής είναι οι εγκεφαλικοί βηματοδότες. Πρόκειται για μικροσκοπικά μηχανάκια από πολυτελή μέταλλα εξοπλισμένα και με κομπιουτεράκια, τα οποία με στερεοτακτικές νευροχειρουργικές επεμβάσεις τοποθετούνται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου με σκοπό να προκαλέσουν ή να διορθώσουν τη λειτουργία του.
Μάλιστα, μεγάλες κλινικές του εξωτερικού έχουν «ειδικευτεί» στις τοποθετήσεις και προχωρούν σε τέτοιες επεμβάσεις με τέτοιο ρυθμό που πλέον χαρακτηρίζονται ρουτίνας. Όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στις παροχές αυτές προκειμένου να βρουν λύτρωση σε συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν, όπως πάρκινσον, τρόμος, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, παρενέργειες εγκεφαλικών, διάφορες επιληψίες, ψυχικές διαταραχές κ.λ.π.
Στη φωτογραφία που παραθέτουμε το μονό βέλος δείχνει πού ακριβώς τοποθετείται στη μέση του εγκεφάλου ένας τέτοιος βηματοδότης. Το διπλό βέλος από πάνω , όπου φαίνεται και το έντονο λευκό, είναι οι βλάβες που προκαλεί η τοποθέτηση ενός τέτοιου βηματοδότη.
Βέβαια, είναι πολύ νωρίς κανείς να εκτιμήσει με σιγουριά τα θετικά και τα αρνητικά της τοποθέτησης τέτοιων βηματοδοτών. Γενικά, όμως, στην ιατρική πρέπει συστηματικά να αποφεύγεις να λύνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα δεύτερο και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα.
Από άποψη εκτέλεσης της νευροχειρουργικής πράξης μπορεί χειρουργικά να είναι άψογη. Η λειτουργία των μετεγχειρητικών διαταραχών πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προϋπολογίσουμε αυτό το ρίσκο στην απόφαση εγκεφαλικής εμφύτευσης βηματοδότη, και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητος ο πλήρης νευρολογικός και νευροφυσιολογικός έλεγχος, κυρίως πριν, αλλά και μετά, εφόσον γίνει.
Δεν πρέπει να υποβάλλεται σε μια τέτοια διαδικασία ένας ασθενής χωρίς προηγουμένως να συνυπολογιστεί ιατρικό, κοινωνικό και προσωπικό κόστος. Συνεπώς, άσχετα πόσο είναι το νευρολογικό πρόβλημα, επιβάλλεται η διεξοδική νευρολογική και νευροφυσιολογική έρευνα και κυρίως, η ακριβής πληροφόρηση για το τι θα επακολουθήσει, καθώς οι γιατροί καμιά φορά υποδεικνύουν αυτή τη λύση και λόγω θεραπευτικής αδυναμίας.
Στον 21ο αιώνα που κυριαρχεί η πληροφορία, καλό είναι να αποτυπώσει κάποιος που θα είχε ένα τέτοιο ενδιαφέρον, αυτό που δείχνει η εικόνα, και αν χρειαστεί, κάποτε σε ευθεία ή πλάγια συμμετοχή και να θυμηθεί να συζητήσει διεξοδικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επέμβασης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.