Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

Πριν από 14 χρόνια πέθανε και τάφηκε αθόρυβα ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες. Ο συνθέτης και τραγουδοποιός Μάνος Χατζιδάκης. Το «Τραγουδοποιός» το αναφέρω γιατί σχεδόν πάντοτε, έτσι, κατά κύριο λόγο, χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του.
15 Ιουνίου ήταν ο θάνατός του. Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όχι μόνο όσα έκανε και όσα άφησε καταγεγραμμένα σαν εικαστικά κοσμήματα μέσα στους εγκεφάλους μας, αλλά, κυρίως, το χαρακτηριστικό του προτέρημα, το επικοινωνιακό χάρισμα που είχε.
Όποιος αληθινά είχε την τύχη να έχει μιλήσει μια φορά με τον Μάνο Χατζιδάκη, δεν ξέχναγε αυτή την πανδαισία του προφορικού λόγου ποτέ. Όσα χρόνια και αν περνούσαν, απασχολούσε τον κάθε ακροατή του το ερώτημα «γιατί είχε ερωτευθεί τόσο από το λόγο του».
Τον άκουσα μια φορά πριν 40 χρόνια να μιλά για τα αισθήματα και τα συναισθήματα. Για μουσική και για διάλογο. Ήμαστε τότε μια ομάδα φοιτητών που μαγεύτηκε από τη δυνατότητά του να βρίσκει μεμιάς τον τρόπο να καθηλώνει λεκτικά τους πάντες.
Μετά από χρόνια σπουδές στην Ιατρική, θεωρώ ότι πλέον έχω τη λύση του επικοινωνιακού χαρίσματος αυτής της μαγευτικής προσωπικότητας. Είναι αυτό που χαρακτηρίζεται σαν ενσυναίσθηση, δηλαδή, η δυνατότητα να καταλαβαίνει άμεσα τον απέναντι και με βάση αυτή την κατανόηση να του μεταδίδει την πληροφορία που θέλει. Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν διαχρονικές και λόγω της ποιότητάς του και λόγω της «επεξεργασίας» που είχαν στο ανθρώπινο λογισμικό του Χατζιδάκη.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: « το κοινό δεν αποτελεί ποτέ ένα σύνολο και εμένα με ενδιαφέρει το υποσύνολό του που αγαπά τις εκτονώσεις». Πιθανόν όλοι αυτοί που μαγεύτηκαν από αυτόν να είμαστε σε αυτό το υποσύνολο και όχι σε αυτό που, όπως ο ίδιος ανέφερε «θέλω να έχω την άνεση για μερικούς να τους περιφρονώ, να μην τους γνωρίζω και να μην τους χαιρετώ».
Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που με το πέρασμά του άφησε μια έντονη και γαλήνια ηρεμία για αυτούς που τον σκέφτονται.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.