Στη μαγική Κρήτη, πατρίδα της μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά χάνουν την παραδοσιακή τροφή έναντι άλλων πλούσιων σε χοληστερίνη. Το Καστέλι στην περιοχή του Κίσσαμου είναι μια μαγευτική μικρή κωμόπολη πάνω στη θάλασσα, στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους, όπου κανείς μαγεμένος μπορεί να στέκεται ώρες, να βλέπει τη θάλασσα, και τα μικρά άσπρα κύματα να χτενίζουν όλη την περιοχή σαν στρατιές αγγέλων που έρχονται από μακριά.
Το Καστέλι είναι το μέρος με τις 100 γεύσεις του ψαριού, με το θεϊκό λάδι, τις πεντανόστιμες ελιές, τις φρέσκιες ντομάτες και τα κριθαρένια παξιμάδια. Μέχρι προν λίγα χρόνια ο μέσος όρος ζωής στην περιοχή αυτή ήταν 10-12 χρόνια πάνω από το μέσο όρο ζωής του Ευρωπαίου πολίτη. Τα παιδιά ήταν λεπτά, ευλύγιστα, έτρεχαν στα βουνά κυνηγώντας τα άγρια κατσίκια της περιοχής ή παίζοντας μπάλα πάνω στο κύμα. Οι αρρώστιες, που συνήθως είχαν, ήταν εμπύρετα νοσήματα ή ιώσεις, γιατί λόγω του καλού κλίματος ίδρωναν πολύ και είχαν ανοιχτά τα στήθια τους από τα ελάχιστα ρούχα που φορούσαν.
Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι πριν από λίγο. Αυτό το καλοκαίρι κάποιοι ανταποκριτές της Χέραλ Σιμπ Τρίβιουμ, της μεγάλης αμερικάνικης εφημερίδας, κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή προκειμένου να καταγράψουν τις καλλονές του τόπου για το τουριστικό ενδιαφέρον των Αμερικάνων, έπεσαν πάνω στον εξαίρετο γιατρό, το Μιχάλη Σταγκουράκη, ο οποίος χρόνια ολόκληρα έχει υπό την εποπτεία του σχεδόν όλα τα παιδιά του Καστελίου. Ο παιδίατρος αυτός και παράλληλα ταγμένος ερευνητής στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα καταλήγει στην τραγική διαπίστωση ότι τα περισσότερα παιδιά εκεί που παλιά είχαν συνηθισμένα συνάχια και στομαχόπονο, τώρα έρχονται με όλο και περισσότερες παθήσεις, όπως διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, κεφαλόπονο, παχυσαρκία.
Η μεσογειακή δίαιτα που αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, δυστυχώς, δε βρίσκει εφαρμογή στην Κρήτη. Οι παρατηρήσεις του Κρητικού γιατρού, απόλυτα σωστές, συμπίπτουν και με τις τελευταίες νευρολογικές έρευνες, όπου σε τέτοιου είδους παιδιά παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις και εκπτώσεις σε ότι αφορά τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Παιδιά με νευροψυχικά νοσήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή της προσοχής, υπερκινητικότητα, απάθεια, ψυχογενή αφωνία, ελαττωμένη κριτική ικανότητα, διαταραχές της μάθησης, δυσλεξίας, αυτιστικές διαταραχές, όλο και περισσότερο συμπάσχουν με τα άνω νοσήματα του χαρακτηριστικού μεταβολικού συνδρόμου.
Με αφορμή τις παρατηρήσεις του παιδιάτρου Σταγκουράκη δίνεται η αφορμή για μια πολύ πιο εκτεταμένη έρευνα στον τομέα αυτό, που αν μη τι άλλο, θα μπορέσει να σώσει πάρα πολλά παιδιά από διατροφικές, σωματικές και εγκεφαλικές διαταραχές στο μέλλον.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.