ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
Σε ότι αφορά πολιτιστική κληρονομιά και ψυχιατρική, η σημερινή Γερμανία έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Παρ’ όλο ότι είναι μια εθνική οντότητα, δύο τμήματα του πληθυσμού της έζησαν σε διαφορετικά θρησκευτικά «στρατόπεδα». Το ένα στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας σε ένα καθεστώς αθεϊσμού και το άλλο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κάτω από τη βαριά θρησκευτική επήρεια καθολικών και προτεσταντών. Μετά την επανένωση, η ενιαία πλέον ψυχιατρική εταιρεία της Γερμανίας εξετάζοντας το μέγα θέμα της σχιζοφρένειας, είδε ότι σε «βαθειά» καθολικές περιοχές, όπως στη Βαυαρία, οι παρανοειδείς ιδέες και οι ψευδαισθήσεις θρησκευτικού περιεχομένου, όπου οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μιλάνε με το Θεό ή τους μιλά ο Θεός κλπ, είδαν σύντομα ότι βρίσκονταν στους μισούς και πλέον σχιζοφρενείς. Έτσι, θεωρείτο αυτό, δηλαδή, οι παρανοειδείς θρησκευτικές ιδέες, σαν κυρίως σύμπτωμα της σχιζοφρένειας. Αντίθετα, στην περιοχή του τότε Κομμουνιστικού Βερολίνου έν
α πολύ μικρό ποσοστό παρουσίαζε τις ιδέες αυτές, γεγονός πολύ σημαντικό, διότι το τότε κομμουνιστικό σύστημα καταπίεζε έντονα τη θρησκευτική δραστηριότητα. Σε αντίθεση, στις περιοχές αυτές υπήρχε μεγάλο ποσοστό παρανοϊκών ιδεών σε ότι αφορά την επιρροή από μυστηριώδεις δυνάμεις, μυστικές υπηρεσίες, μαγικές και μεταφυσικές υπάρξεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι παρανοϊκές ιδέες θρησκευτικού περιεχομένου δεν αποτελούν παθολογικό στοιχείο σχιζοφρενικού χαρακτήρα, αλλά είναι έκφραση περισσότερο διδαχής και πολιτισμικού περιεχομένου. Βλέπουμε, λοιπόν, από το παράδειγμα αυτό, πόσο βαθιά επηρεάζουν εξωτερικοί πολιτιστικοί παράγοντες και τις διάφορες μορφές ψυχασθένειας. Γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ότι αφορά την προέλευση σχιζοφρενών ασθενών.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.