ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ


Δύο Γάλλοι και ένας Γερμανός μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής με ένα κοινό θέμα, τους ιούς. Σε μία εποχή που στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυριαρχεί το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έρχεται μία ευχάριστη είδηση από τον τομέα της Ιατρικής, όπου οι Γάλλοι Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί και ο Λικ Μοντανιέ, μαζί με το Γερμανό Χάραλντ τσουρ Χάουζεν μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής. Οι δύο πρώτοι για τους αγώνες τους στον εντοπισμό του AIDS και ο τρίτος σε ότι αφορά το HPV (τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος).
Βέβαια, ότι κι αν πει για τους τρεις επιστήμονες κανείς είναι λίγο. Ήταν σε εισαγωγή οι «συνήθεις ύποπτοι» εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον ο Μοντανιέ από το 1983 σαν πρώτος επιστήμονας που είχε εντοπίσει τον ιό του AIDS και το είχε δημοσιεύσει τότε από το Ινστιτούτο Paster στην Ιατρική Επιθεώρηση «Science».
Αφού πρώτα με τη δική του ανακάλυψη διακρίθηκε ο Αμερικανός Γκάλο, έστω και μετά από πολλά χρόνια αποκαταστάθηκε και ο Μοντανιέ, παίρνοντας το 1/3 του βραβείου Νόμπελ της Ιατρικής. Η όλη προσπάθεια των, υπέργηρων πλέον, δύο κυρίων στον τομέα αυτό αξιολογείται έστω και αργά, και βέβαια, με όλη την τιμή και όλη την αξιοπιστία παίρνει ένα βραβείο, το οποίο, βέβαια, δε σημαίνει ότι είναι και μοναδικό.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι 1% της ανθρωπότητας βασανίζεται από τους συγκεκριμένους ιούς, τότε καταλαβαίνει πόσο αξιόλογη είναι η κίνηση αυτή της μακροχρόνιας προσπάθειας αυτών των επιστημόνων για την καταπόλεμηση των ασθενειών που επιφέρουν οι εν λόγω ιοί.
Είναι, όμως, πλέον σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πάμε σε κάποια μαζική παραγωγή εμβολίων ή φαρμάκων, βασιζόμενοι στις γνώσεις που μας έφεραν και αναγνωρίστηκαν από τους καινούριους νομπελίστες, λόγω της οικονομικής κρίσης, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, και η οποία ρίχνει την ανθρωπότητα σε δύσκολα μονοπάτια ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι ασφαλώς μια παρακαταθήκη που θα βοηθήσει, αλλά πολύ δύσκολα να αναπτυχθεί, αλλά όλες αυτού του είδους οι γνώσεις απαιτούν δυνατές χρηματοδοτήσεις, για τις οποίες πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα. Ως γνωστόν, μετά από κάθε οικονομικό κραχ έρχεται ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών, με πρώτο από όλα τις ερευνητικές ιατρικές προσπάθειες.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι χάρηκαν οι τρεις τους δικαιολογημένα μετά την πολύχρονη αναμονή για την επιβράβευσή τους. Είναι πολύ χαρούμενο όταν αξιόλογοι άνθρωποι με τόση προσπάθεια και προσφορά στον ιατρικό χώρο βρίσκουν αναγνώριση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.