ΚΡΙΣΗ, ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΙΑ


Η ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Προχθές ο μάγος της αμερικανικής οικονομίας για 20 και πλέον χρόνια, ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν, βρέθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση απολογούμενος μπροστά σε μια επιτροπή να δεχθεί ότι έκανε λάθος. Συγκεκριμένα ο κ. Γκρίνσπαν ήταν αυτός που ενεθάρρυνε την φούσκα στις τιμές των κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα λεγόμενα sub primes, διατηρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα χαμηλά επιτόκια και προκαλώντας έτσι τις «κούφιες» ενυπόθηκες δανειοδοτήσεις. Δέχθηκε, λοιπόν, απολογούμενος στην διερευνητική επιτροπή της αμερικανικής βουλής προχθές ότι δεν είχε θεσπίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς σωστούς και αυστηρούς για να προστατεύσει τόσο την αγορά, όσο και τους επενδυτές και κυρίως, να απομονώσει τα «τοξικά παράγωγα», που έφεραν την φούσκα της κρίσης.
Παραδέχθηκε ότι έχουμε ένα τσουνάμι κρίσης, έτσι όπως εμφανίζεται μια φορά κάθε 100 χρόνια, και κυρίως, δέχθηκε ότι υπεύθυνος για την τραπεζιτική κρίση είναι και ο ίδιος μένοντας πιστός στην πεποίθησή του ότι οι τράπεζες μόλις κορυφωνόταν το πρόβλημα δεν μπορούσαν να λύσουν το γόρδιο δεσμό.
Με λίγα λόγια ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο μεγάλος τιμονιέρης της παγκόσμιας οικονομίας και ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα, με ιδιαίτερα βαρύνουσα γνώση στο διεθνές νομισματικό ταμείο, δηλαδή, στην οικονομικά ηγέτιδα δύναμη του κόσμου, έρχεται να παραδεχθεί την ανεπάρκειά του και γιατί όχι, την μειωμένη του κρίση, άρα, και την ολιγοφρένια του επαγγελματικού διαλογισμού του. Δεν είναι, βέβαια, κακό όταν κανείς κάνει αυτοκριτική και αυτό γίνεται για να διορθώσει τα λάθη του ή να πληρώσει το τίμημα της τιμωρίας των συνεπειών των λαθών του. Ο κ. Γκρίνσπαν δεν το έκανε ούτε για τον έναν, ούτε για τον άλλο λόγο, ποντάρει στο ότι παρόλο που είναι ολιγοφρενής, όλοι οι άλλοι που τον ακούν και διοικούν ή διοικούνται σύμφωνα με τις υποδείξεις του είναι πιο ανεπαρκείς και ολιγοφρενείς από αυτόν. Συνεπώς, θα δεχθούν να πληρώσουνε την ζημιά των πράξεων του χωρίς διαμαρτυρία.
Άλλωστε εν κατακλείδι και ο ίδιος πρότεινε την ατιμωρησία και την συνέχιση της λειτουργίας του τραπεζιτικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο. Τα 20 χρόνια ηγεσίας του στην παγκόσμια οικονομία του δίνουνε χωρίς άλλο την πεποίθηση ότι έχει δίκιο για τις σκέψεις του

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.