ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΝΟΣΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ένας άνθρωπος ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ, βιονευρολόγος και αναλυτής των εξαρτημένων αντανακλαστικών, έζησε με πλήρη αναγνώριση και κατά την τσαρική περίοδο της Ρωσίας και αργότερα σαν καθηγητής Βιολογίας την περίοδο του κουμμουνισμού. Δεν διώχτηκε ούτε από την μια, ούτε από την άλλη κατάσταση. Πολύ δε αναγνωρίστηκε και από τις δύο.
Ο ίδιος παπαδοπαίδι και από ευκατάστατη οικογένεια, σε καμία όμως περίπτωση δεν έζησε οπορτουνιστικά και δεν ζητιάνευε δύναμη από τον έναν και τον άλλο. Αντίθετα και τα δύο διαμετρικά αντίθετα καθεστώτα, δηλαδή, και η τσαρική και η κομμουνιστική νομενκλατούρα τον ήθελε φίλο και αρωγό.
Ο Παβλόφ, τόσο με τα πειράματά του, όσο και με τις θεραπείες μέσω της κλασσικής εξάρτησης χειραγωγούσε και το ένα και το άλλο πολιτικό κατεστημένο. Όσοι προσπάθησαν να έρθουν σε σύγκρουση ή να τον βλάψουν, όσο ισχυροί και αν ήταν, δεν μπόρεσαν να πειράξουν τον τιμημένο με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1904 Παβλόφ.
Σε πολύ σύντομες διαγνωστικές καταστάσεις κατέτασσε τους αντιπάλους-ασθενείς του σε τέσσερις κατηγορίες: φλεγματικούς, μελαγχολικούς, αιματικούς και χολερικούς.
Η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες είχε σχέση μόνο με τον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου σε στρεσσογόνα ερεθίσματα. Κατευθύνοντας τα ερεθίσματα αυτά με τον σωστό τρόπο και εξ αποστάσεως ο Παβλόφ δημιουργούσε τα λεγόμενα εξαρτημένα ανακλαστικά και κατεύθυνε την συμπεριφορά φίλων και αντιπάλων εκεί που ήθελε προκαλώντας την συμπεριφορική απάντηση που ο ίδιος την αποκαλούσε εξαρτημένη «απόκριση».
Τα πειράματα του Παβλόφ στα χρόνια που πέρασαν βρήκαν εφαρμογή κατά κόρον κάτω από την διεύθυνση μεγάλων ψυχολόγων, ιδιωτικών και κρατικών ινστιτούτων στην διαφήμιση στην προπαγάνδα και έφεραν στην επιφάνεια μια νέα επιστήμη την λεγόμενη κοινωνική μηχανική.
Πρόκειται για την επιστήμη που ρυθμίζει μαζικά την συμπεριφορά λαών και κυβερνόντων έτσι που να υπάρχει μια ομαλή διοικητική κατάσταση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Τα τελευταία γεγονότα πολιτικά στην Ελλάδα δείχνουν ταυτόχρονα την αξία της ψυχιατρικής εφαρμογής τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στην ψυχολογική κατάσταση που επικρατεί σε διοικούντες και λαό. Με τραυματισμένη την κοινωνική μηχανική η Ελλάδα χρειάζεται νέα ψυχιατρική προσαρμογή στην κατά Παβλοφ εξαρτημένη απόκριση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.