ΝΕΥΡΟΟΡΜΟΝΕΣ

ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ ΝΕΥΡΟΟΡΜΟΝΕΣ. Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ.
Όπως ξέρουμε ότι η λειτουργία των επινεφριδίων είναι οι νευροορμόνες όπου παράγονται και λειτουργούν με άλλες που προέρχονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Δηλαδή από περιοχές του εγκεφάλου. Μεταξύ αυτών των ορμονών έχουμε ένα συνεχές «πινκ-πονκ» που αν διακοπεί ταράζεται όλη η ορμονική λειτουργία του σώματος.
Η πιο σπουδαία από αυτές τις ορμόνες είναι η κορτιζόλη (ορμόνη άγχους) η οποία διεγείρει το μεταβολισμό. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αξιοποιεί την άμυνα του οργανισμού.
Ανεβάζει την πνευματική λειτουργία και την διέγερση των ανθρώπων.
Μια άλλη πολύ ουσιώδης «αγχοορμόνη» είναι η DHEI που παράγεται και αυτή στα επινεφρίδια και είναι προάγγελος πολλών στεροειδών ορμονών.
Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτική και αναβολική δράση. Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και την λειτουργία του κεντρικού νευρικού σήστήματος.
Είναι η ορμόνη που κατά ουσία ανεβαίνει και αναλαμβάνει όλη την λειτουργία όταν ο οργανισμός είναι σε υπερδραστηριότητα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.