ΌΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΥΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΈΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.
Από την εποχή εκείνη γίνεται μια προσπάθεια να ανακαλυφθεί ο ρόλος που παίζουν τα δυο αυτά βασικά στοιχεία, το πύον και η μεταδοτικότητα, ή η μετάδοσης μιας λοίμωξης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάρα πολλοί τολμηροί γιατροί, εδώ και χρόνια, στα ενδιάμεσα αυτού του χρονικού διαστήματος των 25 χρόνων, προσπαθούσαν με ιδέες καινούργιες να προχωρήσουν και να βρουν μια άκρη σε ότι αφορά την εξέλιξη μιας λοίμωξης ή μιας πληγής, με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες.
Αναμενόμενο είναι, ότι πολλές φορές ακόμη και για πολλούς αιώνες μια καλή ιδέα έμεινε «θαμμένη» μέχρι να βρει το κουράγιο κάποιος γιατρός, ιδιαίτερης ικανότητας και θάρρους, να την παρουσιάσει εκ νέου, να την εφαρμόσει και να την πραγματοποιήσει.
Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ιστορία σε ότι αφορά τη ιδιότητα του πύον κράτησε όλον αυτό τον καιρό.
Βέβαια είχε μια κατάληξη, η οποία έγινε αποδεκτή μέχρι σήμερα, και έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά πρέπει να φανταστούμε ότι χρειάστηκε για αυτό να περάσει τόσος καιρός και μόλις το 19ο αιώνα έγιναν πλέον αντιληπτές οι ρίζες της ανάπτυξης αυτού του προβλήματος.
Σήμερα βέβαια κυριαρχούν νέες ιδέες πάνω σε αυτή την βάση και στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πέρασαν χρόνια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.