Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η ΠΑΛΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η καθημερινή ύπαρξη είναι μια συνεχής πάλη μεταξύ των ενστίκτων – συναισθημάτων του ανθρώπου και της λογικής του. Βέβαια σε αυτόν τον αγώνα υπερέχουν κατά πολύ τα συναισθήματα γιατί έχουνε την αρχή τους εδώ και 500 περίπου εκατομμύρια από τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος «εγκέφαλος» στην γη. Αντίθετα η λογική είναι προϊόν μόνο μερικών ετών όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη του καθενός από εμάς και έχει την ενσυνείδητη επαφή μερική η ολόκληρη με τα συναισθήματά του.
Συναισθήματα μας διακατέχουν και μας καθοδηγούν κάθε δευτερόλεπτο.
Όσον αφορά τον εαυτό μας όσο δεν προσπαθεί, όσο έτσι μένουν ανεξέλεγκτα, βγαίνουν καινούρια στην επιφάνεια, μπλέκονται με τις ιδέες μας, τις χαλιναγωγούν και αυτό το «μίγμα» οδηγεί την ζωή μας.
Σε γονιδιακή εξέλιξη οι προηγούμενοι άνθρωποι με την ύπαρξη τους προσπάθησαν να δώσουν μια άλλη σφραγίδα στα αισθήματα κυρίως αυτά πού μεταβιβάζονται στις επόμενες γενιές. Παρόλα αυτά παραμένουν αναλλοίωτα π.χ. όπως η ανόρθωση των τριχών, σε αισθήματα αηδίας, φόβου, ηδονής, ευγνωμοσύνης και πανικού. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο και αφήνει βέβαια και ανεπηρέαστο σαν βίωμα πλέον την προέλευση του από τα αρχέγονα χρόνια μέχρι τώρα. Η σύντομη και μικρή «εμπειρία» της ζωής μας είναι αυτή που προσπαθεί να αντισταθεί και στην καλύτερη περίπτωση να συμβιβαστεί με τα συναισθήματα. Όπου δεν υπάρχει αυτό υπάρχει σύγκρουση τεράστια.
Άρα η συνταγή της ευτυχίας είναι κατά κύριο λόγο η ικανότητα να αναμιγνύουμε αισθήματα με την λογική γνωρίζοντας πως τα πρώτα κυριαρχούνε επί της δεύτερης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.