Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ


ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Το κλασσικό αμερικανικό σπίτι χαρακτηρίζεται από ψηλοτάβανα δωμάτια με μεγάλα παράθυρα και όσο γίνεται πιο ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Αν και κατά κανόνα οι Αμερικάνοι ακολουθούν την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική σε ότι αφορά την κατοικία, το ψηλό και μεγάλο πάντοτε δεσπόζει στην παράδοση τους. Βέβαια, αυτό είναι ένα εμπόδιο σε ότι αφορά επικοινωνία και συντροφικότητα, που χαρακτηρίζει τον λειτουργικό τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών χώρων κατοικίας.
Το αμερικανικό πνεύμα, πάντα πρωτοποριακό και έτοιμο για κάθε μοντέρνα λύση, και ιδιαίτερα, με ανθρώπους που έχουν το καινούριο πάντα ευπρόσδεκτο, έφερε μια καινοτομία.
Πρόκειται για τα αστικά σπίτια – πολυκατοικίες, όπου τον τελευταίο καιρό συνηθίζουν να κάνουν στις ταράτσες ειδικές κερκίδες, όπου μαζεύονται οι ένοικοι. Η αφορμή που μαζεύονται είναι πάντα ένα γεγονός να παρακολουθήσουν, μια παρέλαση, το ωραίο ηλιοβασίλεμα ή κάποιο θέαμα σε ανοικτό χώρο.
Στην φωτογραφία που παρουσιάζουμε πρόκειται για μικρές αστικές πολυκατοικίες, που στις ταράτσες τους έχουν τις κερκίδες που περιγράφουμε, με θέαμα το απέναντι γήπεδο μπάσκετ στο Σικάγο.
Έτσι με καλό καιρό οι ένοικοι και οι φίλοι τους, όπως δείχνει και η φωτογραφία, συναθροίζονται στις κερκίδες επικοινωνώντας μεταξύ τους, αλλά, και με τους ενοίκους και τους φίλους των ενοίκων των διπλανών πολυκατοικιών.
Το αποτέλεσμα είναι η επικοινωνία να διευρύνεται, οι εμπειρίες και οι γνωριμίες να αυξάνονται, και το στρες να ελαττώνεται.
Όπως λένε αμερικανοί ψυχολόγοι, η ιδέα αυτή έχει βοηθήσει τα μέγιστα και σε προσωπικό και σε ομαδικό επίπεδο, και πλέον έχει καθιερωθεί για την κατασκευή των πολυκατοικιών σε όλες τις αμερικάνικες μεγαλουπόλεις.
Ίσως είναι καιρός και εδώ στην Ευρώπη να μιμηθούμε τους πρακτικούς Αμερικανούς και πέρα από τους κήπους στις ταράτσες μας να κατασκευάζουμε και κερκίδες.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.