Συνοπτικά με αυτά που δημοσιεύτηκαν στον τύπο σε ότι αφορά τα φάρμακα που έπαιρναν οι αρσιβαρίστες που βρεθήκαν θετικοί στον έλεγχο ντόπινγκ-κοντρόλ, θα κάνουμε μια επιμέρους αξιολόγησή τους.

Μεθιλετριανόλη : Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα αναβολικά. Παλιά αυτό το φάρμακο σε μικρές δοσολογίες χρησιμοποιούνταν σε ασθενείς με οστεοπόρωση, αναιμικούς και καρκινοπαθείς για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εγκαταλείφθηκε παγκοσμίως κάθε θεραπευτική προσπάθεια μετά από ένα σκάνδαλο στη Γαλλία λόγω των παρενεργειών. Παρ’ όλη αυτή την προϊστορία στους αθλητικούς χώρους χρησιμοποιείται κατά κόρον, όπου προκαλεί υπερτροφία της καρδιάς ή δυσεντερική λειτουργία, προϊούσα αρτηριοσκλήρυνση, αγγειοσπασμούς και επιληπτικές κρίσεις, καθώς, επίσης, και εγκεφαλικό γλοιοβλάστωμα.

Ερυθροποιητίνη : Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από παλιά στην νεφρική ανεπάρκεια, αλλά ουσιαστικά είναι το νούμερο 1 φάρμακο στον σύγχρονο αθλητισμό. Δεν νοείται σήμερα πρωταθλητισμός χωρίς την χρήση ερυθροποιητίνης. Και μάλιστα, σε συνδυασμό με αναβολικά και αυξητικούς παράγοντες. Τελευταία, μάλιστα, κυκλοφόρησε και η διμερής ερυθροποιητίνη, η οποία είναι μια βελτιωμένη μορφή της παλιάς και κάτω από συντονισμένη ιατρική δράση μπορεί να έχει διάρκεια και πάνω από 100 μέρες. Ήτανε περιζήτητη μέχρι πριν λίγους μήνες στον χώρο των ποδηλατιστών, η φήμη της όμως «τραυματίστηκε» γιατί βρεθήκανε αντιδραστήρια ανίχνευσης. Πάντως, δίνει τεράστια ενέργεια επηρεάζοντας τα πρόδρομα ερυθροκύτταρα και μπορεί να ανεβάσει την απόδοση του αθλητή κατακόρυφα. Βέβαια, με τη απόδοση ανεβαίνει και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυξητικοί παράγοντες και στεροειδή : Αυτά πάνε παρέα. Πρόκειται για τον αναπτυξιακό παράγοντα HGH και το στεροειδές THG. Πρόκειται για έναν συνδυασμό εξαιρετικά «αποδοτικό» για τις αθλητικές επιδόσεις αλλά, ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά την καρκινογένεση και ιδιαίτερα της εγκεφαλικής ουσίας κυρίως, με μορφή γλοιοβλαστώματος.

Τεμολοτομίδη : Απαραίτητο χημειοθεραπευτικό που δίνεται τόσο για κάλυψη των παρενεργειών των άλλων φαρμάκων, αλλά, και σαν παράγοντας επιπλέον ενέργειας και δύναμης σε αθλητές υψηλών αποδόσεων.

Διουρητικά : Διπλός ο σκοπός τους και για την προσωρινή ελάττωση του βάρους και για τη μείωση του λίπους σε βράχυ-μακροπρόθεσμο θεραπευτικό πλάνο.

Βουπρενορφίνη-Οπιούχα-Κανναβινόλη : Η χορήγηση γίνεται και επιμέρους και σε συνδυασμό. Πρόκειται για ιδιαίτερης δύναμης εξαρτησιογόνα φάρμακα, που δίνονται και για λόγους ευεξίας, αντοχής στον πόνο και κυρίως, αποφυγής στερητικών φαινομένων και από τα ίδια και από τα υπόλοιπα φάρμα κα που αναφέραμε παραπάνω.


Επειδή η χρήση όλων αυτών των φαρμάκων είναι αρκετά παλιά και το ξέρει και ο τελευταίος αθλητικογράφος θεωρείται απίθανο οι όλοι υπεύθυνοι που αναφέρθησαν τελευταία να μην το γνωρίζουν.
Η κατάταξη αυτή δίνεται προς γνώσην του ευρέος κοινού.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.