ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΝΗΜΗΣ

Είναι γνωστό ότι τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα έχουνε βλαπτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Αυτό είναι και πράγμα αναμενόμενο και συχνά πιστοποιημένο. Ήδη μελέτες έχουν καταλήξει ότι αυτά τα μικροσωματίδια μπαίνοντας από την μύτη διασπείρονται στον εγκέφαλο σε διάφορα μέρη, αναπτύσσοντας μια τοξική διαδικασία. Προσπαθήσαμε να μετρήσουμε την επιρροή που έχουνε τα μικροσωματίδια κυρίως στον εγκέφαλο μικρών παιδιών, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτροεγκεφαλογράφο.

Πρόκειται για μια συσκευή με ειδικά ηλεκτρόδια που επικολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και μέσω της συλλογής βιολογικών δυναμικών, καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το δείγμα που χρησιμοποιήσαμε ήταν σε μικρά παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, που ζούσανε στην εξοχή σε απόλυτα καθαρό ατμοσφαιρικό περιβάλλον (Νήσος Εύβοια). Στα παιδιά γινόταν ένα εγκεφαλογράφημα πριν φύγουν από το χωριό τους και επαναλαμβανόταν με τις ίδιες συνθήκες ένα δεύτερο, μετά από παραμονή έως 6 ώρες μέσα στην Αθήνα και σε περιοχές ατμοσφαιρικά ιδιαίτερα επιβαρυμένες από ρύπους. Παράλληλα, με την καταμέτρηση γινόταν και μια ψυχομετρική εξέταση για την συγκέντρωση και την μνήμη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των εξετάσεων που έγιναν στο χωριό και στην πόλη. Οι καταγραφές επαναλήφθηκαν πολλές φορές και βρέθηκαν τα αποτελέσματα το ίδιο συγκεκριμένα. Ιδιαίτερα διαταραγμένες βρέθηκαν οι περιοχές των προμετωπιαίων λοβών και της περιοχής που αντιστοιχεί στην αμυγδαλή, που είναι το κέντρο της μνήμης.
Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τον τελευταίο καιρό δημοσιεύτηκε μια ανάλογη έρευνα στο περιοδικό Journal Particle and Fibre Toxicology.
Από ότι φαίνεται πρόκειται πλέον για παγκόσμιο πρόβλημα. Έτσι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που ζει στις μεγαλουπόλεις, πέρα από τις άλλες φθορές πρέπει να υπολογίζει και την φθορά της μνήμης λόγω καυσαερίων.



0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.