ΝΤΟΠΙΝΓΚ, ΤΟ "ΠΑΡΑΣΙΤΟ" ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Στη συνέχεια, στην ίδια πάλι εφημερίδα ("ΧΩΡΑ") δημοσιεύσαμε το παρακάτω άρθρο:


Τα παράσιτα γενικά στο χώρο των φυσικών επιστημών είναι ένα πανάρχαιο γνωστό πρόβλημα. Παρ’ όλη τη μεγάλη χρονική διάρκεια του προβλήματος οι βοτανολόγοι, χημικοί, φυσιοδίφες, βιολόγοι και γιατροί που ασχολούνται με αυτό δεν έχουν βρει ουσιαστική λύση.
Στο βιολογικό βασίλειο τα παράσιτα επιλέγουν ένα σώμα, κολλάνε πάνω του, γίνονται με αυτό ένα και του απορροφούν την ενέργεια που τη χρησιμοποιούν για δική τους επιβίωση. Μόλις τελειώσει η ενέργεια του «ξενιστή», (έτσι λέγετε το σώμα που φιλοξενεί το παράσιτο), βιολογικά έρχεται το τέλος του. Τότε το παράσιτο αλλάζει απλά ξενιστή μέχρι να αποτελειώσει και αυτόν.
Τα παράσιτα χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη προσαρμοστικότητα σε αντίθεση με τους ξενιστές που έχουν συγκεκριμένο και αναλλοίωτο βιολογικό τρόπο ζωής.
Ακριβώς έτσι είναι και η σχέση ντόπινγκ και σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.

Το «παράσιτο» ντόπινγκ δεν υπόκειται σε κανένα κανόνα δεοντολογίας να απομυζά ατιμώρητα την ιατρική επιστήμη όπως ακριβώς του αρέσει και επιθυμεί να αναπτυχθεί. Αν και το θέμα ντόπινγκ και ιατρική επιστήμη έχει πολιτικό πλαίσιο και εκεί πρέπει να αναζητηθεί λύση.
Για την καλύτερη κατανόηση θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα : πρόκειται για μία τελευταία πολύ χρησιμοποιούμενη στο ντόπινγκ ουσία, τον Αγγειακό Αναπτυξιακό Παράγοντα (VEGF).
Ο VEGF χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ορμονούχα φάρμακα και την κανναβινόλη, κάτω από συνεχείς χαρτογραφικούς ελέγχους του εγκεφάλου τον τελευταίο καιρό στην θεραπεία πολύ επικίνδυνων εγκεφαλικών όγκων των γλοιοβλαστωμάτων. Σε συνδυασμό μάλιστα με ένα επίσης χημειοθεραπευτικό φάρμακο (τεμολοτομίδη) φέρνει ακριβώς θεαματικά αποτελέσματα παρατείνοντας το χρόνο ζωής μετεγχειρητικά και για χρόνια. Ιδιαίτερα σε παιδιά και άτομα που εμφανίζονται γλοιοβλαστώματα σε περιοχές μη προσπελάσιμες χειρουργικά, οι συνδυασμοί αυτοί είναι δώρο Θεού.
Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει η ευρεία χρησιμοποίηση της σε όλη την γκάμα των ασθενών, γιατί το μεγάλο κόστος του θεραπευτικού αυτού συνδυασμού το κάνει απαγορευτικό. Πέραν τούτου είναι απαραίτητη για την χρήση του η εργαστηριακή υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση υψηλής ειδίκευσης. Τέτοιες δυνατότητες υφίστανται μόνο σε ελάχιστα ειδικά κλινικά ιδρύματα της Κεντρικής Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Πέρα απ’ αυτό η προσέγγιση των κέντρων παραγωγής του αναπτυξιακού αυτού παράγοντα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί ο αριθμός του είναι μικρός και κάτω από αυστηρούς κρατικούς ελέγχους.
Το «παράσιτο» του ντόπινγκ με την ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα που το χαρακτηρίζει βρίσκει λύσεις και το προμηθεύεται. Η προμήθεια αυτή γίνεται με τεράστια ευκολία και ασφαλώς χωρίς την διαδικασία που είναι απαραίτητη για τους ασθενείς. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ντόπινγκ έχει στη διάθεσή του και εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που χρησιμοποιεί τις ποσότητες αυτές με πολύ μεγαλύτερη δεξιοτεχνία και αποτελεσματικότητα απ’ ότι φαίνεται από τα πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα.
Βέβαια κανείς δεν κοιτάζει στο ντόπινγκ τις παρενέργειες μετά το πέρας των αγώνων. Άλλωστε τα θύματα - μονομάχοι υπάρχουν σε ατελείωτη προσφορά. Το αρνητικό της υπόθεσης δεν είναι ότι η δομή της σύγχρονης κοινωνίας επιτρέπει μόνο τη ραγδαία ανάπτυξη του ντόπινγκ αλλά, το πιο δυσάρεστο είναι ότι οι εμβολιασμένοι και στην ουσία μεταλλαγμένοι αυτοί αθλητές οι οποίοι μοιραία και μέσω του θεσμού της οικογένειας μπαίνουν στον κύκλο της βιολογικής αναπαραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον σύγχρονο δούρειο ίππο των ντοπαρισμένων με αυξητικούς παράγοντες αθλητών πρέπει να περιμένουμε μια σειρά νέες ανίκητες ασθένειες, που θα εξουδετερώνουν κάθε υγιή ξενιστή σε μια κοινωνία παρασίτων.



0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.