ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: H ΣΧΙΖΟΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Η ΣΧΙΖΟΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΈΝΑΣ «ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ» ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΌΧΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΌΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΕΚΕΙ.
Στη σχιζοτυπική διαταραχή της προσωπικότητας έχουμε την ίδια προσυμπτωματολογία με τη σχιζοφρένεια και οι προσωπικότητες αυτές παρουσιάζουν έναν αλλόκοτο ιδεασμό, αλλά χωρίς έκδηλο παραλήρημα. Και όταν λέμε παραλήρημα, εκεί είναι και η ουσιαστική διαφορά που τις ξεχωρίζει από τις, αμιγώς,  παθολογικές καταστάσεις σχιζοφρένειας, όπως τις γνωρίζουμε. Βέβαια, για έναν μη ειδικό, αυτές οι καταστάσεις είναι οριακές και αποτελούν στην ουσία μια ανάγκη να καταφύγει κάποιος με τον υποψήφιο ασθενή στον ειδικό, προκειμένου να δοθεί η αγωγή που πρέπει και να τοποθετηθούν τα πράγματα εκεί που ανήκουν.
Γενικά, η σχιζοτυπική διαταραχή διαπιστώνεται από την νεαρή ηλικία και πρέπει να λαμβάνεται άμεση φροντίδα, χωρίς αργοπορία, επειδή οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Και μπορεί να είναι ραγδαίες, όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντείνει την κατάσταση αυτή π.χ. σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, στρεσογόνων διαταραχών, πολέμου κ.τ.λ. μπορούμε να δούμε μαζικά τέτοιες εκρήξεις. Άρα η φροντίδα για προδιαγνωστική και κυρίως στη νεαρή εφηβική ηλικία είναι απαραίτητη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.