ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗΣ.
Ο ίδιος ο εγκέφαλος περίπου 30 δεύτερα πριν την εντολή εκτέλεσης της πράξης γνωρίζει αυτό που πρέπει να κάνει πριν εμείς το εκτελέσουμε. Σε ένα πείραμα που έγινε πατώντας ένα κουμπί και ερεθίζοντας τον κινητικό εγκέφαλο να σηκώσει το δεξί χέρι παρατηρήσανε επιστήμονες ότι ακριβώς 30 δεύτερα πριν τον ερεθισμό του κέντρου της κίνησης σε ένα άλλο τμήμα του εγκεφάλου παρατηρήθηκε μια διεργασία εντολής προς αυτό. Κοντολογίς ο εγκέφαλος δίνει εντολή σε αυτά τα τμήματα που είναι να εκτελέσουνε μια πράξη την οποία ο άνθρωπος την αναγνωρίζει μετά την εκτέλεση της σαν δική του και έχει την εντύπωση ότι είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης θέλησής του και σκέψης του.
Στην ουσία όμως πρόκειται για μια ανθρώπινη σκέψη δικαιολογίας της πράξης π.χ. στην συγκεκριμένη περίπτωση αισθάνεται «ότι άπλωσε το χέρι του» για να πιάσει το ποτήρι με το νερό θεωρώντας ότι πρόκειται για δική του αποκλειστική ενέργεια.
Στην καθημερινότητα λοιπόν βλέπουμε ότι ο εγκέφαλος διά της λογικής προσπαθεί συνεχώς να εξηγήσει «λογικά» τις πράξεις του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.