ΤΟ ΠΕΡΙΤΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΜΕΧΡΙ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΙΔΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 2%, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΛΠΗΡΩΣΕΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ.

Το υπόλοιπο 98% με 99% αντιστοιχεί σε πολυνουκλεοτιδικές αλληλουχίες, δηλαδή σε υλικό το οποίο είναι «άχρηστο» για την καθημερινότητα. Αντίθετα, έχουν βρεθεί οργανισμοί όπως το πελαγοβακτηρίδιο ουμπίκε (SARII), που είναι ένα από τα μικρότερα που υπάρχει στον κόσμο και αναπτύσσεται στους ωκεανούς, όπου έχει τη δυνατότητα να μετουσιώνει τον άνθρακα σε οξυγόνο. Δηλαδή εκτελεί μια πάρα πολύ βασική λειτουργία η οποία είναι ουσιώδης για την δυνατότητα ζωής και για την καθημερινότητα. Πέρα από την σημαντική του λειτουργία, το ιδιαίτερο με το βακτηρίδιο αυτό είναι ότι δε διαθέτει περιττό γονιδίωμα, ότι έχει το χρησιμοποιεί και όταν είναι να πολλαπλασιαστεί απλώς «σχίζεται» στα δυο.
Πρόκειται δηλαδή για μια φυσική επιλογή που διακρίνει τις μικρές διαφορές στην προσαρμοστικότητα και επηρεάζει πολύ το μέγεθος του πληθυσμού. Δηλαδή ό,τι δεν το χρειάζεται το αφήνει. Αντιθέτως, σε μεγάλες γενετικές ομάδες πρέπει τα διάφορα είδη να κρατούν τμήματα του περιττού γονιδίου προκειμένου να αναπληρώσουν ανάγκες ή να βελτιωθούν όπως απαιτεί η φυσική επιλογή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.