Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Στον εγκέφαλο των ανθρώπων, όπως και σε άλλων θηλαστικών, βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές τα κατοπτρικά κύτταρα, τα οποία, πέρα από ερεθίσματα, αποθηκεύουν και πληροφορίες. Αυτά είναι υπεύθυνα για το «μεταδοτικό» χασμουρητό ή για το ότι ένα μωρό βγάζει τη γλώσσα στη μάνα του όταν τη βλέπει να κάνει την ίδια κίνηση.
Εδώ και δέκα χρόνια είναι γνωστή η λειτουργία και η θέση των κατοπτρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Εκείνο που ακόμη δεν έχει διερευνηθεί πλήρως είναι το πώς καταγράφουν την πληροφορία χωρίς να έχουν το εξωτερικό ερέθισμα της αισθητηρίου οδού. Κάποιοι επιστήμονες ονόμασαν αυτή την πληροφορία μιμίδιο γιατί διοχετεύεται στον εγκέφαλο κατευθείαν στα κύτταρα αυτά με ποικίλους τρόπους: μουσική, τηλεόραση, παράδοση, ιστορία, εφημερίδες, τύπος, λόγος, εικόνα κλπ. Ονόμασαν δε από την ελληνική λέξη μίμηση τις πληροφορίες αυτές μιμίδια.
Το πόσο ισχυρά είναι αυτά τα μιμίδια καταγράφημε με δυο εργασίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η μία από τη Σουηδία και η άλλη από την Αμερική, με αντικείμενο την αυτοκτονία και την παχυσαρκία. Ερευνώντας τα τηλεφωνήματα και χρησιμοποιώντας τη θεωρία των δικτύων, που είναι μια μαθηματική αναπαράσταση των δυναμικών σχέσεων, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται τόσο από την αυτοκτονία, όσο και την παχυσαρκία όταν στο περιβάλλον τους ανέρχεται ο αριθμός των αυτοκτονικών ή παχυσάρκων, άσχετα αν τους γνωρίζουν ή όχι. Δηλαδή, βρέθηκε, παραδείγματος χάριν, ότι στο άμεσο κοινωνικό περιβάλλον, εφόσον υπάρχει ένας αυτόχειρας, ανεβαίνει το ρίσκο της αυτοκτονίας κατά 8%, ενώ όταν είναι στο εργασιακό περιβάλλον κατά 4%. Περίπου στην ίδια ποσοστιαία αναλογία είναι και η παχυσαρκία με την κατάθλιψη.
Στην ερμηνεία κατά πόσον αυτά εδώ τα πράγματα είναι δυνατά, επιβεβαιώνεται από τη θεωρία των μιμιδίων, όπου ακριβώς έχουμε την εξάπλωση των λεγομένων μολυσματικών ιδεών, που δε γίνεται με άμεση ανθρώπινη επαφή, παρά με μιμιδιακή κατανομή σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι έρευνες αυτές αποτελούν την πιστοποίηση της θεωρίας των μιμιδίων, η οποία εξαπλώνεται σε όλες τις μορφές της ζωής μας και ανάλογα με την πορεία που δίνουν τα ερεθίσματα των μιμιδίων χαρακτηρίζονται θετικά ή αρνητικά, αν είναι προς όφελος ή εις βάρος του ατόμου.
Εν προκειμένου, σε ό,τι αφορά αυτοκτονία, παχυσαρκία και κατάθλιψη είναι αμιγώς εις βάρος τους. Αυτό δίνει ένα ερέθισμα, κυρίως για ψυχιάτρους, όταν αφορούν τέτοιες θεραπευτικές αγωγές και να λαμβάνονται υπόψη και να αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις ανάλογα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.