Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ

Για τον πανικό δε χρειάζεται σήμερα να εξηγήσει κανείς πολλά. Πρόκειται για τη δυσάρεστη πραγματικότητα που συνοδεύει πλέον τον κάθε τρίτο έλληνα πολίτη. Με ή χωρίς συνειδητή αιτιολογία μεταβάλλει τους ανθρώπους σε κυνηγημένα ποντίκια που αναζητούν μια ασφαλή φωλιά, κατά κανόνα τα διάφορα εφημερεύοντα νοσοκομεία για πρώτη βοήθεια. Εκεί κατά κανόνα δίνεται ένα ηρεμιστικό (βενζοδιαζεπίνες) σε ενέσιμη μορφή που αναστέλλει το στρες του πανικού για κάποιες ώρες μαζί με την υπόδειξη να επισκεφθεί κάποιος ένα ψυχίατρο για την περαιτέρω θεραπεία. Η τακτική ανακύκλωση της όλης ιστορίας φέρνει έναν εθισμό πρώτα του ίδιου του ασθενή στις βενζοδιαζεπίνες και δεύτερο του ίδιου του προσωπικού του νοσοκομείου στους φοβισμένους επισκέπτες του.
Κι όμως ο πανικός είναι μια πολύ «αυστηρή» ασθένεια που ανταποκρίνεται σε μια εγκεφαλική δυσλειτουργία παρόμοια με αυτή της επιληψίας. Πολλοί μάλιστα τη θεωρούν μορφή της επιληψίας. Τέλος πάντων, το πιο δίκαιο είναι να θεωρήσουμε ότι είναι μια υπο-ομάδα εγκεφαλικών κρίσεων σε ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές πρόκειται για την αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο, και τον κροταφικό λοβό. Είναι δηλαδή οι περιοχές όπου εστιάζονται τα νευρωτονικά τόξα της μνήμης του θυμού και του πανικού.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και τα υπερευαίσθητα ηλεκτρόδια καταγραφής που υπάρχουν μπορούμε με το εγκεφαλογράφημα να μετρήσουμε και να απεικονίσουμε τον πανικό (όπου κόκκινο πανικός).

Η απεικόνιση αυτή σε στυλ χαρτογράφησης βοηθά στην αναγνώριση μέτρηση και ένταση του πανικού. Δημιουργεί νέες θεραπευτικέ προϋποθέσεις και μια καλύτερη γενικά προσέγγιση του θέματος του πανικού. Επειδή αυτή η τεχνολογία είναι αναίμακτη ανώδυνη και σχετικά ανέξοδη ενδείκνυται η χαρτογράφηση του πανικού σε όλα εκείνα τα άτομα που έστω και για μι φορά έχουν αυτή τη δυσάρεστη ενόχληση. Βοηθά τα μέγιστα στη μελλοντική αντιμετώπισή της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.