ΘΥΜΟΣ, ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ, ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

από τον Δρ. Δημήτριο Κουντούρη
& την Αγγελική Μπουγιούκου, Ψυχολόγο

Μία καθημερινή εικόνα της τηλεόρασης είναι οι πολιτικοί που μιλούν «ο ένας πάνω στον άλλο». Αναρωτιούνται πολλοί τηλεθεατές αν αυτό που βλέπουν και ακούν είναι έλλειψη επιχειρημάτων, αδυναμία αυτοσυγκράτησης ή εκρηκτικός χαρακτήρας. Προφανές είναι σε όλους τους θεατές ότι δεν υπάρχει κατανόηση λόγω της ακουστικής χαύρας. Σαφώς η όλη εικόνα δεν έχει καμία πολιτική δυναμική, είναι μια κραυγαλέα αδυναμία προσωπικότητας και ελλειπούς Εγώ. Δεν πρόκειται καν για απουσία κοινής λογικής. Η κοινή λογική είναι ο καθρέπτης της μέσης αντίληψης η οποία είναι δεδομένη σε όλους τους ανθρώπους. Η ασυνεννοησία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εγκεφαλική διαταραχή που γίνεται αντιληπτή λόγω του χαρακτηριστικού της εικόνας. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από τρία δεδομένα:

1) Χαρακτηριστική περίπτωση υπολλειματικού Εγώ.
Αδύναμο ή υποτιμημένο Εγώ καταφεύγει στην ασυλία της εικόνας και τη συγκάλυψη της σύναξης προκειμένου να αναβαθμιστεί μέσω της κραυγής και της αντίδρασης.
2) Εμφανής ή αφανής θυμός, συναίσθημα απόλυτα ανεξάρτητο από το Εγώ και στενά συνδεδεμένο με το θυμικό.
Επίσης, μη ελεγχόμενο συναίσθημα έκδηλο της προσωπικής ανεπάρκειας, απαξίωσης Εγώ και αδυναμίας χειραγώγησής του.
3) Αλεξιθυμία. Όρος που χαρακτηρίζει την έλλειψη αναγνώρισης των συναισθημάτων όσον αφορά τον εαυτό μας και τα προσωπικά μας συναισθήματα και αυτών των άλλων. Ψυχοδυναμικά γνωστή πάθηση περιγραφής από τον έλληνα γιατρό Σιφναίο στη Βοστόνη (πρωτοπόρος της ψυχοθεραπείας). Αυξημένη εμφανίζεται σε εγκεφαλικές διαταραχές του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου και μάλιστα, δεξιά περισσότερο από αριστερά. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζει άτομα με φωνητικές εμμονές σε στερεότυπες εκφράσεις και κινήσεις, ατελείωτες επαναλήψεις, αδυναμία συντονισμού λόγου και έκφρασης συναισθημάτων, ελαττωματική επεξεργασία συνειδησιακών βιωμάτων σχετικά με το Εγώ και πλήρη αδυναμία διακοπής και συνέχισης μετά τη διακοπή του λόγου με ειρμό.
Αυτό το τρίπτυχο είναι η βάση των συγκρούσεων λεκτικών, πολιτικών και κοινωνικών και ιδιαίτερα της εκλογολογίας που βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση. Αξίζει να το προσέξετε διότι μελετώντας το θα σας λυθεί η απορία της τάσης να μιλά ο ένας πάνω στον άλλο. Πολύ ουσιαστικό δίδαγμα διότι αποφεύγοντας αυτή τη δυσλειτουργία βελτιωνόμαστε οι ίδιοι ως προς το σημείο αυτό.

1 Comment:

  1. Ανώνυμος σχολίασε...
    Hello.

    You have a really nice blog here. And may i wish all the best. I really enjoyed reading it.

    Thanks for the book as well.

    A friend of yours ;-)

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.