ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗΣ

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΖΕΙΤ» ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ ΈΦΕΡΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΣΕ «ΠΡΑΓΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΉΔΗ ΕΙΧΑΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δράση της ουσίας θαλιδομίδης που πριν εξήντα χρόνια περίπου στη Γερμανία είχε κάνει θραύση, διότι χορηγούταν σαν καταπραϋντικό στις εγκυμονούσες, προκειμένου  να έχουν ανώδυνους τοκετούς. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν πέρα από την κάποια ηρεμία που πρόσφερε˙ δημιουργούσε τα λεγόμενα κοντεργκάν παιδιά, όπου παρατηρήθηκαν οι διάφορες λεγόμενες φωκομέλειες, δηλαδή ασυμμετρίες, αταξίες ή ανυπαρξίες των άκρων ή και άλλων οργάνων. Μέχρι τώρα εθεωρείτο σίγουρο ότι η δυσάρεστη ενέργεια της θαλιδομίδης είναι μόνο σε  αυτό τον τομέα. Το γεροντολογικό ινστιτούτο λοιπόν της Χαϊδελβέργης, επαναφέροντας εξετάσεις σε αυτή την ομάδα των ασθενών, αλλά και σε ενδιάμεσες περιπτώσεις, ανακάλυψε ότι η θαλιδομίδη πέραν των γνωστών αυτών παρενεργειών έχει και άλλες εξίσου σημαντικές επιδράσεις και ιδιαιτέρα για τα αγγεία και τα νεύρα.
Τόσο σε μικρά αγγεία ή σε νεύρα μπορεί να υπεισέρχεται στο μεταβολισμό τους και στην ανάπτυξη τους, δημιουργώντας «παραμορφίες» ή  δυσπλασίες. Το αποτέλεσμα είναι κυρίως διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, διότι είναι περισσότερο ευκολοδιάγνωστες αυτή τη στιγμή, αλλά και εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, «απλωμένες» σε διάφορους εγκεφαλικούς σχηματισμούς ή σε νευρικά «κυκλώματα». Βλέπουμε, κατά την παρατήρηση της εφημερίδας ανάλογα με την αναφορά του ινστιτούτου, ότι για κάποια δυσάρεστη ιατρική απόφαση, έστω και αν έχουν περάσει ακόμη πάρα πολλά χρόνια ή υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αποζημιώνονται, τουλάχιστον σε πολιτισμένα κράτη δε σταματάει να υφίσταται ο κύκλος της ανάγκης περαιτέρω έρευνας και μεγαλύτερης προσοχής.

0 Comments:

Post a CommentΔημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.